Novosadska Hitna pomoć pokreće besplatnu liniju za pomoć deci i roditeljima

Zavod za Hitnu medicinsku pomoć od ponedeljka, 15. maja pokreće besplatnu liniju za podršku roditeljima i deci.
Novosadska Hitna pomoć pokreće besplatnu liniju za pomoć deci i roditeljima
Foto: Pixabay

Broj telefona na koji roditelji i deca mogu da zovu je 0800/11 11 27.

Na telefonu će od 12 do 18 časova raditi pedijatri i pedijatrijske sestre. Broj telefona biće u funkciji i van tog radnog vremena, ali će se na njega javljati dispečeri Hitne pomoći koji će se konsultovati sa stručnjacima, prema proceni.

Ovaj vremenski period izabran je jer tada, kako je utvrđeno, deca najčešće zovu Hitnu pomoć. 
 
Kako kaže direktor zavoda dr Bogdan Živanović, ovo je odlučeno nakon dva masovna ubistva u Srbiji, ali i zbog sve većeg broja maloletnika koji zovu Hitnu pomoć.
 
"Da se i mi uključimo u neku prevenciju. Ne samo da služimo da izlazimo na hitna stanja, naravno da nam je to prioritet i to će nam uvek biti prioritet, ali da pokušamo da savetodavno pomognemo, da usmerimo ljude gde treba, kome treba da se jave i da na neki način sagledamo situaciju, kako da budemo što bliži našim sugrađanima, da pokušamo da sprečimo ubuduće, ovakva tragična zbivanja", navodi Živanović.
 
Živanović ističe da je broj dostupan za decu koja imaju problem, fizički ili psihološki, koji iz nekog razloga ne mogu da podele sa roditeljima, ali i za roditelje koji su primetili neki problem kod dece i kojima je potreban savet. 
 
Dodaje da ako lekar konstatuje da je potrebna hitna reakcija, će ekipa Hitne medicinske pomoći izaći odmah. Takođe, pedijatri i pedijatrijske sestre će biti na vezi sa policijskom upravom. Dogovor je ostvaren i sa Klinikom za psihijatriju za celodnevni kontakt sa dečijim psihijatrom, a biće napravljen i kontakt sa psihološkim savetovalištem. 
 
"Mi smo nekako prepoznatljivi građanima kao Hitna pomoć koji za sva moguća stanja zovu 194. Kada je već to tako, onda smo hteli da iskoristimo taj momenat, jer možda ćemo biti prvi kontakt u nekoj takvoj situaciji", ističe Živanović.
 
Razmatra se, dodaje, i mogućnost da se uvedu celodnevna dežurstva pedijatara i pedijatarskih tehničara na ovoj liniji.
  • Lilly

    13.05.2023 18:06
    Mobilni Deca koriste
    Postovanje,
    Da li je broj sa 0800 dostupan za mobilni ? Da ne isprobavam. Sva deca mobilni samo koriste. Pa cak da Vam se neko javi pre ce zvati sa mobilnog.
  • Mićo

    11.05.2023 14:19
    Medicinari se ne javljaju na telefon kad treba da zakažeš pregled, a sa ovim će biti još gore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti