NDNV: Mihal Ramač je ostavio neizbrisiv trag u novinarskoj zajednici Vojvodine i Srbije

Nezavisno društvo novinara Vojvodine navodi da je Mihal Ramač ostavio neizbrisiv trag u novinarskoj zajednici Vojvodine i Srbije, kao istaknuti novinar, pesnik, publicista i prevodilac.
Bio je jedan od osnivača Nezavisnog društva novinara Vojvodine 1990. godine, koje je nastalo kao vid otpora vojvođanskih novinara tadašnjem nacionalističkom i ratnohuškačkom režimu u Srbiji.
Borbu za standarde i etike profesije, za normalnost i multikulturalizam, nastavio je i potonje tri decenije.
"Kad se pojedinac poistoveti s narodom, postaje klon, robot, igračka opsednuta mitologijom i sopstvenom veličinom. Tu nema mesta za pisca. Pisac traži žive ljude, ljude koji sumnjaju, vole, koji nisu na prodaju…",  kazao je u jednom intervju, govoreći o svom književnom stvaralaštvu, kojem se u većoj meri posvetio pred kraj novinarske karijere.
 
Mihal Ramač preminuo je u subotu u Novom Sadu u 73. godini.
 
Bio je novinar listova Ruske slovo i Dnevnik, dopisnik Radija Slobodna Evropa i agencije Ukrinform, glavni i odgovorni urednik dnevnih listova Naša borba, Vojvodina i Danas, a pre penzionisanja radio je u RTV-u.
 
Objavio je sedam knjiga poezije na rusinskom jeziku. Autor je scenarija za sedam TV serija u devedesetim godinama XX veka i za seriju Dunav zauvek, koje su emitovane na RTV.
 
Dobitnik  je novinarske nagrade lista Danas “Stanislav Staša Marinković”, nagrade RTV “Slavuj Hadžić” i “Vitez poziva”.
 
Sastavio antologiju rusinskih pesnika u Jugoslaviji: Mi tu nismo gosti.
 
Objavio je knjige eseja: Povest o početku kraja (2002), S one strane snova (2003), 6.oktobar (2008), Zov vedrih vidika (2018) i Dunavska rapsodija (2018) i knjigu pripovedaka: Noć na stanici Keleti (2020).
  • Novka

    15.05.2023 14:58
    Saučešće
    Bio je divan čovek,profesionalac,Mihal,počivaj u miru
  • Raša

    14.05.2023 11:10
    Veliki
    Sjajan čovek i novinar. Mnogo će nam nedostajati.
  • Зора

    14.05.2023 07:17
    Велики Човек! Мир и спокој души његовој! Саучешће породици

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti