Novosadski studenti na plaćenoj praksi kod "građevinske elite": Potpisani ugovori sa kompanijama

Predstavnici Departmana za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka potpisali su ugovore o saradnji sa predstavnicima 40 vodećih kompanija iz oblasti građevinske industrije.

Time će studentima treće i četvrte godine Departmana za građevinarstvo i geodeziju biti obezbeđena plaćena stručna praksa u građevinskim kompanijama Srbije i regiona.

Cilj potpisivanja ovih ugovora je unapređenje saradnje i zapošljavanje mladih kadrova uz stipendiranje od strane kompanija koje posluju u Srbiji i regionu. Među njima su Saobraćajni institut CIP, "Koridori Srbije", "Bobar Beška", "Galens invest" i druga preduzeća.

"Presrećan sam što su danas ovde zajedno vrlo agilni ljudi sa Departmana za građevinarstvo i geodeziju i naša građevinska elita. Korist svega što radimo u povezivanju nauke i privrede, pre svega, imaju mladi. To prvenstveno znači nova radna mesta, novi zamajac, ne samo u procentualnom smanjivanju broja nezaposlenih, već u poboljšanju kvalitativne strukture zaposlenih", rekao je na potpisivanju ugovora pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.
 
"Prepoznajemo značaj ovakve saradnje i za Novi Sad koji je drugo najveće gradilište u Srbiji i lokalna samouprava koja se najbrže razvija. Znamo da je građevinarstvo motor razvoja svakog grada, a iz ove 'fabrike znanja' nam stižu vrhunski obrazovani mladi stručnjaci koji će stečenim iskustvom, znanjem i energijom sigurno dati svoj doprinos", izjavio je zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.
 
Prema rečima dekana Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Srđana Kolakovića, FTN ima intenzivnu saradnju sa mnogim kompanijama u naučnim i stručnim projektima, a današnje potpisivanje ugovora je viši vid saradnje za koji su zaslužni zaposleni na Departmanu za građevinarstvo i geodeziju.
 
"Sa zadovolјstvom mogu da kažem da je naše građevinarstvo u poslednjih nekoliko godina napredovalo i da se sve više stručnjaka traži. Naša je želјa da zajedno, u toj sinergiji sa njima pobolјšamo i kvalitet naših studenata, a i da pomognemo našim studentima da čim završe fakultet imaju već mogućnost da rade u kompanijama i gde tamo prenose svoja znanja koja su stekli na Fakultetu tehničkih nauka", rekao je Kolaković.
Direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju prof. dr Igor Peško zahvalio je potpisnicima ovog ugovora – predstavnicima domaćih građevinskih kompanija koje su podržale ovu inicijativu.
 
"Današnji događaj je kruna naših višemesečnih razgovora sa predstavnicima građevinskih kompanija o tome kako da na najbolji način zajednički doprinesemo razvoju građevinske industrije, a samim tim i društva u celini. Ovaj ugovor omogućiće našim studentima treće i četvrte godine, ali i studentima masterskih studija, da odmah po njihovom završetku dobiju zaposlenje u poznatom okruženju. Ovo je najbolji spoj obrazovanja, privrede i nauke i nadam se da ćemo u skorijoj budućnosti svedočiti ovakvoj saradnji i u drugim visokoobrazovnim ustanovama", kazao je Peško.
 
On je dodao da se na Departmanu, kao i na celom Fakultetu tehničkih nauka, trude da idu u susret budućnosti tako što se ne okleva i ne čeka na inoviranje nastavnih programa, već se ponekad čak ide ispred potreba privrede i društva.
 
Trenutno na svim studijskim odsecima u oblasti građevinarstva studira više od 1.200 studenata, od kojih će jedan broj biti obuhvaćen i današnjim programom.
  • ?

    15.05.2023 23:02
    ?
    Kao da neko upisuje gradjevinu, da li ste gledali rapidan pad studenata u poslednjih 10 godina? Bas cudno, obzirom kakva elita tamo predaje:-D veoma posveceni prenosenju znanja i stvaranju ozbiljnog obrazovnog kadra:-D fore
  • @Grunf

    15.05.2023 18:59
    Metastaza "stare jugoslavije"
    U svojoj poslednjoj fazi strare Jugoslavije je bilo teško i samo nalaženje gde raditi praksu, a zaposliti se kao inženjer je bilo nemoguće bez "veze". Manje glorifikujte. Ovo sada je posledica zamaha koji ima građevinarstvo zasnovan na kriminalu, ali se to neće primetiti na zaradama (ni) budućih inženjera koje bi oni trebalo da imaju u ovom top periodu za struku.
  • Grunf

    15.05.2023 15:32
    Ovo je dobra vest
    Tako se nekad radilo u jugoslaviji ko je ovo smislio je starog kova a vi gradevinari grabite znanje praksu jos je tu ostalo da se nauci

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti