Direktor Jovine gimnazije: Sistem vrednosti da se menja, mladima uzori da budu Maksimović i Tesla

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta i direktor novosadske Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" Radivoje Stojković kaže da je potrebno hitno da se promeni sistem vrednosti mladih.
Kako je rekao Stojković, uzori treba da im budu Desanka Maksimović, Nikola Tesla i Milutin Milanković. 
Stojković je za RTS rekao da je za promene u obrazovnom sistemu potrebno da se, osim Ministarstva prosvete, uključe i ministarstva za brigu o porodici, turizma, sporta i omladine.
Prema njegovim rečima, parcijalno već 20 godina reformišemo sistem obrazovanja i sada je vreme da celovito sagledamo šta mora momentalno da se popravi ili promeni.
 
Naglašava da hitno treba pomoći omladini, ali i promeniti njihov sistem vrednosti.
 
"Mladima je potrebna pomoć i rasterećenje, ali i uputstvo kako i na koji način. Sistem vrednosti koji nam je Sveti Sava ostavio da ne odvajamo vaspitanje od obrazovanja, a koji imamo kroz nit Desanke Maksimović, Nikole Tesle, Milutina Milankovića...to su uzori i simboli dobrote koji su radili ne samo za naš narod, već i za čitav svet", priča Stojković.
 
Stojković zaključuje da je važno da se promene ne dešavaju jedino na nivou Ministarstva prosvete, već čitavog društva.
  • Pele

    21.05.2023 09:58
    Desanka Maksimović
    Naravno, treba deci vratiti prave uzore, koliko je to danas moguće. Ali zar niste iz lektire izbacivali poeziju Desanke Maksimović... kako sada takav preokret. Sve se radi nepromišljeno.... Država koja nema reda i pameti.
  • Slobs53

    20.05.2023 16:11
    Završio san Jovinu 68.godine , pamtim direktora dr Đorđa Bajića , divnog profesora književnosti Zekavicu , Gordanu Dražić i mnoge druge ali i neke veoma nezainteresovane profesore. Teško da je gimnazija mogla da izbegne opštu eroziju svega , vreme u kome roditelji ulažu u sport , a ne u obrazovanje dece ,a koja se ipak obrazuju odmah beže iz ove zemlje , promenu strukturu stanovništva koja je snizila kulturni nivo Vojvodine , kriminalizaciju politike i celog društva itd. Tu ne može da pomogne ni mnogo bolji direktor jer su to nametnuti opšti procesi , a gde će to završiti možemo samo da naziremo.
  • Hm

    17.05.2023 23:32
    Pa u Jovinoj je trenutno najvažnije ko je čiji sin ili ćerka i koliko su mamica i tatica podmazani, molim Vas.Smešni ste...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti