Traži se Novosađanka Olga Kalivoda, pre 60 godina je bila model za skulpturu u Beranama

Menadžment Hotela "Berane" i Udruženje građana "Beranda" u potrazi su za novosadskom atletičarkom Olgom Kalivodom, koja je 1962. godine bila model za poznatu skulpturu.

Ona je tada bila članica Atletskog kluba "Vojvodina". Danas bi trebalo da ima 75 godina.

Kako se navodi u objavi na Fejsbuku, Olga je 1962. godine kao četrnaestogodišnjakinja, dok je bila na letovanju u Makarskoj poslužila kao model za skulpturu "Igračice" beogradskom vajaru Gradimiru Aleksiću, uz saglasnost roditelja.

Menadžment Hotela "Berane", na čijoj se terasi nalazi prvi odlivak ove skulpture, moli sve koji imaju informacije o njoj da im jave, kako bi je kontaktirali.
 
"U slučaju da je, kao što se iskreno nadamo, živa i da je, kao bivšu sportiskinju i atletičarku, zdravlje još uvek dobro služi, specijalnoj gošći bi menadžment obezbedio prevoz, smeštaj i višednevni boravak u ovom hotelu i gradu na obali Lima", piše u objavi.
 
 
Njihova želja je da im Olga bude gošća i da upozna grad u kom je njena statua već više od pola veka jedan od najpoznatijih gradskih brendova.
 
"I pošto je u pitanju prvi odlivak ovog dela koji je nakon petnaestogodišnjeg nestanka ponovo vraćen na mesto odakle je nestao, iskrena želja menadžmenta renoviranog Hotela 'Berane' je da joj upriliči susret sa onom mladom novosadskom atletičarkom koja je, uz dozvolu roditelja, beogradskom vajaru Gradimiru Aleksiću poslužila kao model i inspiracija za skulpturu 'Kupačice'. Da joj ovog leta, kad njena skulptura slavi šezdeseti rođendan, upriliči susret sa samom sobom u gradu koji se skoro 60 godina ponosi njenom skulpturom, i da taj rođendan Aleksićeve skulpture proslavi zajedno sa njenim modelom", navodi se.

Osim ove, beranske skulpture "Igračice" jedna se nalazi u Budvi od 1966. godine. Treći odlivak krasi fontanu u velikom parku u Mataruškoj banji. Četvrti je u Zaječaru, a po nepotvrđenim pričama, peti bi trebalo da se nalazi u Makarskoj, na mjestu na kom je, zahvaljujući Olgi Kalivodi, i nastala njena skica. 

  • Bojan

    27.05.2023 17:11
    Miljic
    Ako je neko poznaje neka kontaktira na instagram Menadzment hotela Berane,i ceka je vrijedna nagrada.
  • Pomoć prijatelja II

    26.05.2023 16:08
    Planinarski klub Železničar
    Tamo često vodi nezaboravne izlete po Tvrđavi i okolini Novog Sada pa je potražite tamo. Prava dama!
  • pomoć prijatelja

    26.05.2023 13:57
    Sad se preziva Marinčić.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.