Besedom Jagoša Markovića otvoreno Sterijino pozorje: Pozorište menja čoveka i to dobro se posle širi

U Srpskom narodnom pozorištu večeras je počelo 68. Sterijino pozorje.
Besedom Jagoša Markovića otvoreno Sterijino pozorje: Pozorište menja čoveka i to dobro se posle širi
Foto: 021.rs
Festival je otvorio reditelj Jagoš Marković koji je poručio da Sterijino pozorje čuva pozorište već decenijama: 
 
"I mi moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo
vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Upisujemo se u klimu vremena, upisujemo se u reku vremena, između pozorišnih slavnih predaka i naših potomaka pozorišnih, koji će, verujem, biti bolji od nas."

On je učesnicima Pozorja poručio da ne brinu o nagradama.

"Lepota naše zajedničke igre i to što će publika dobiti i poneti sa sobom u duši – samo je to važno. I mi smo zbog toga tu. Scena će vas čuvati od svega, scena će vam dati sve. Privilegija je biti na njoj i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Najveća nagrada je davati publici, a moć (ako nekog moć uopšte sme da zanima) koja je dozvoljena u pozorištu jeste: biti na sceni i služiti pozorištu. Ako se primite na moć, onu drugu, postoji opasnost da vam se prekine veza sa darom i da počnete služiti sebi, a onda ste gotovi", naveo je reditelj.
 
"Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno. Mi to ne vidimo, ali dođu ponekad znaci koji nam to potvrde", rekao je Jagoš Marković.
 
Prve večeri igra se predstava "Deca" Narodnog pozorišta u Beogradu - opera u 17 pesama po romanu Milene Marković, na muziku i u režiji Irene Popović.
 
Sterijino pozorje traje do 3. juna, pod sloganom "Čovečnost – usponi i sunovrati". 
 
U konkurenciji za nagrade je osam predstava, a publika će moći da vidi i tri predstave u međunarodnoj selekciji "Krugovi".
 
O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: predsednica žirija Ljiljana Pešikan Ljuštanović, Ista Stepanov, Jure Novak, Ivan Medenica i Valentin Vencel.
  • Salamander

    27.05.2023 06:29
    Sala koja preliva
    Publika koja diše zajedno sa predstavom.
    Jagoš je to sve rekao bez mikrofona.
    I mnogo više.
    I svi smo ga čuli.
    Iznutra!
  • Volim vučića

    26.05.2023 21:22
    Uh kakav govor! Jel stvarno tako rekao? Svaka čast! Nisam imO čast da prisustvujem, kao ni ranijih godina. Ali, svaka čast! Kultura je pobedila u ovom slučaju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.