Novosadska "Katedrala" za 130. rođendan dobija novi satni mehanizam, neće se više ručno navijati

Vreme u Novom Sadu meri se i po satu na "Katedrali" u centru grada, ali se njen satni mehanizam istrošio, pa sada na tornju na sve četiri strane kazaljke pokazuje različito.
Novosadska "Katedrala" za 130. rođendan dobija novi satni mehanizam, neće se više ručno navijati
Foto: 021.rs
To zbunjuje Novosađane koji već iz daljine po dolasku u staro gradsko jezgro imaju naviku da pogledaju koliko je sati na Crkvi Imena Marijinog, a "Katedralom" se naziva zbog svoje veličine, lepote i značaja za vernike.
"Satni mehanizam se istrošio, malo-malo pa on stane. Ali pravi se novi mehanizam. Ovaj stari se više ne može popravljati, majstor nam kaže da nema dalje smisla to raditi. Dosad je sat ručno nameštan, ali novi će biti automatski", kaže za "Politiku" velečasni Želer Atila, rimokatolički sveštenik u ovoj crkvi.
Majstor je preneo da kazaljka "pada" kada pređe 12 časova. Počeo je sa izradom novog mehanizma, umesto sadašnjeg koji je iz pedesetih godina prošlog veka, a završetak posla se očekuje, kako je velečasni Želer naveo, za oko mesec, mesec i po. 
 
U međuvremenu, za drugu crkvu, koja se nalazi na Telepu, takođe se radi na instalaciji ovakvog sata koji će pokazivati precizno vreme.
 
Ove godine navršava se 130 leta od početka gradnje Crkve Imena Marijinog, sa tornjem od 72 metra, široke 25, a duge 52. Ima četiri oltara. Gradnja je od 1893. trajala dve godine, po planu Georga Molnara koji je dao izgled i Gradskoj kući. Na tom mestu, pre je postojala manja crkva koja je zbog dizanja nove srušena (1742). Kada je grad bombardovan sa Petrovaradinske tvrđave (1849), gorela je i ostala bez tornja. Posle je delom obnovljena, ali je ipak odlučeno da se umesto nje digne nova.
 
Nedugo posle izgradnje današnje crkve, kako podseća velečasni, izgoreo je njen krov, a to se desilo 1904. godine. Vatrogasne čete su se udružile u gašenju, ali visoki objekat je progutao plamen. Krov je popravljen i obložen, kako navodi sagovornik Politike, emajliranim crepom koji je stigao iz Pečuja, fabrike keramike "Žolnaji".
Krov, danas visok 22 metra, izdržao je nedavni prolom oblaka u Novom Sadu koji je od njegovih ulica napravio bujice i kade pune vode, a od podrumskih prostorija, garaža i kućnih dvorišta bazene.
 
"Crkva još ne prokišnjava, neke crepove smo u međuvremenu menjali, ali posle 120 godina od kako je posle požara postavljen, potrebno je da se menja ceo krov. Nismo još planirali koliko bi nam novca trebalo za tako veliki posao, ali pomoć od grada bi nam dobro došla", naveo je velečasni.
  • Lala

    02.06.2023 09:11
    Koliko se sećam,negde oko 1996-te se moglo dobrovoljno uplatiti na račun za promenu novog mehanizma. Onda je bilo priče da je promenjen mehanizam. Novosadjani su u roku od mesec ipo skupili taj iznos i
    bilo je priče da je promenjen. Mislim da još imam uplatnicu,od te uplate...
  • Kako biste vi rekli?

    28.05.2023 20:32
    formalno ili neformalno
    Nadjemo se sutra u 9 kod Crkve imena Marijinog ili u 9 kod Katedrale?
  • Boki NS

    28.05.2023 18:04
    "Katedrala ili ne"
    Simbol je grada, svakako je na svakoj razglednici o Novom Sadu i svi turisti se slikaju ispred nje.
    Da li to treba podržati i pomoći?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.