Novosadsko policijsko udruženje: U toku potpuno politizovanje policije, Gašić utiče na nezavisnost

Strukovno udruženje policije "Dr Rudolf Arčibald Rajs" iz Novog Sada poručio je da ministar unutrašnjih poslova utiče na operativnu nezavisnost i rad policije.
Novosadsko policijsko udruženje: U toku potpuno politizovanje policije, Gašić utiče na nezavisnost
Foto: 021.rs

U saopštenju navode da je u toku postavljanje i raspoređivanje rukovodioca u Ministarstvu unutrašnjih poslova usled donošenja akta o sistematizaciji radnih mesta.

"Ukazujemo javnost da je u toku potpuno politizovanje policije i povećanje uticaja ministra unutrašnjih poslova na operativnu nezavisnost i rad policije, što je u gruboj suprotnosti sa aktuelnim zakonom o policiji i savremenim evropskim principima", poručuju u udruženju.

Nalogom je, upozoravaju, naređeno da je za raspoređivanje svih nivoa starešina, pa i najnižih, neophodna saglasnost Kabineta ministra, čime je u potpunosti politizovano kadriranje u policiji.
 
"Ovakav vid raspoređivanja predstavlja direktni uticaj ministra na operativnu nezavisnost i rad policije jer ministar direktno utiče na izbor kadrova za sve rukovodioce, iako je to u nadležnosti Sektora za ljudske resurse. Zakonom propisan način jeste karijerni razvoj koji je ostao mrtvo slovo na papiru a inače podrazumeva napredovanje na osnovu rezultata rada i stečenih kompetencija zaposlenih", dodaju.
 
Stav udruženja "Dr Rudolf Arčibald Rajs" je da se donošenjem novog akta o sistematizaciji nastavlja sa negativnom praksom partijskog postavljanja poslušnih kadrova, koji se biraju po principu kronizma, nepotizma i lobiranja, a ne na zakonom propisan način.
 
"Predlozi i saglasnosti ministra ne mogu imati pravno dejstvo u postupku raspoređivanja zaposlenih prilikom donošenja ili izmene akta o sistematizaciji samo po sebi, već je to pravo propisano službi za upravljanje kadrovima. Ovakvim vidom mešanja političara u rad struke narušava se nezavisnost i autonomija policije, što je potvrdila i Evropska komisija koja je u godišnjem izveštaju odredila kao prioriteti upravo operativnu nezavisnost policije i osiguranje operativne autonimije policije", ukazuju.
Ovom sistematizacijom i načinom raspoređivanja se to produbljuje i ministar narušava ove principe i evropske tekovine. 
 
"Politički uticaj na policiju je u ovom momentu stopostotan", zaključuju u udruženju iz Novog Sada.
  • Војо

    03.06.2023 09:33
    Каква бре струковна удружења у полицији и војсци. Треба од врха према доле да се зна ко коси и воду ниси а не да ви такви таласате и мутите воду. Синдикалним и другим сличним организацијама у полицији и војсци припада једино набавка пилића, свињских полутки и слично. Срамота докле смо стигли натурањем "демократије" у полицији и војсци.
  • Vlada

    02.06.2023 01:16
    Nestručnost
    Policija nije ovoliko bila politizovana i zloupotrebljena ni za vreme Miloševića, iako nijednu dobru reč nemam za taj period. O tome se može govoriti satima. U nju nikad nisu ulazili direktno kadrovi SNS-a, koji rade na privremeno povremenim poslovima, a sad će dobijati rešenja kao stalno zaposleni. Kafe kuvarice, sekretarice, podobne naravno, po novoj sistematizaciji se prepakivaju i dobijaju beneficirana mesta (4 meseca), dok mnogi policijski službenici koji su izgubili zdravlje u toj službi, po terenima, u ratovima, nemaju nikakve benefite, ni beneficiran radni staž. Neka napravi neko istraživanje koliko ima zaposlenih sa megatrend diplomama, kao i sa drugim instant diplomama. Nepotizam, poltronstvo, uz segamega diplomicu i Bog da te vidi, lepa državna plata, dok drugi sa državnim diplomama, obrazovani moraju da odlaze iz zemlje. Ta služba je toliko trula, da ako nakon promene vlasti, ne bude iz korena sve menjano, urušiće se totalno, a cenu će plaćati građani.
  • Milan

    02.06.2023 00:59
    Podobni
    Sve je tačno do reči!! U mnogim organizacinim jedinicama policijski službenici sa srednjeg nivoa rukovođenja, bez ijedne greške u višedecinijskoj karijeri, spuštaju se stepenicu niže, na operativni nivo, a na njihovo mesto se postavljaju mlađi, nestručni, podobni, poslušni, bliski partiji i načelnicima koji su prikriveni kadrovi SNS-a. Ogromna netrpeljivost i podele se stvaraju u ministarstvu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti