Menja se plan za Futog zbog jedne parcele: Predviđeno rušenje kuće koja je bila pod zaštitom

Izmenama Plana detaljne regulacije dela Futoga predviđa se rušenje kuće koja je bila pod prethodnom zaštitom kao deo graditeljskog nasleđa.

Kako se vidi u ranom javnom uvidu u Konceptualni okvir izmena i dopuna Plana detaljne regulacije linijskog centra duž Ulice cara Lazara, reč je o prizemnoj kući u Ulici cara Lazara, površine 526 kvadrata.

Prethodna zaštita objekta je istekla, a nadležni Zavod za zaštitu spomenika kulture nije utvrdio novu zaštitu.

Ova kuća već duže vreme nije u funkciji. U planu se navodi da je, usled nebrige, došlo do urušavanja objekta i da je, prema nalazima veštaka, boravak u njemu nemoguć. 
 
Na parceli površine 0,16ha (1.634 m2), predviđa se izgradnja jednog novog glavnog objekta i, eventualno, nekoliko pomoćnih.
 
"Atraktivan položaj, uz značajnu naseljsku ulicu i nasleđena struktura prostora sa većim brojem objekata vrednog graditeljskog nasleđa uslovili su planiranje namene porodično stanovanje sa sadržajima opštegradskog centra", navodi se u Planu.
 
U neposrednoj blizini ove kuće nalazi se pet objekata koji su pod urbanističkom zaštitom, stoga je jako bitno da se zadrži izgled starog centra Futoga. Preporučeno je da gabariti novih objekata budu usklađeni sa nasleđenom tipologijom starih objekata, kao i da imaju kose krovove sa crepom.
 
Priroda objekta koji će biti sagrađen može podrazumevati porodično stanovanje, ali i sadržaje iz oblasti trgovine, usluga, ugostiteljstva ili kulture. 
 
Novi objekat može biti maksimalno jednospratni. 

Izmene Plana su na ranom javnom uvidu do 14. juna. Plan u celosti možete čitati OVDE. Građani, udruženja i pravna lica mogu dostaviti primedbe i sugestije Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove na adresu Školska 3 ili putem elektronske pošte na planiranje@uprava.novisad.rs, najkasnije do 14. juna. 

  • Jovan S.

    03.06.2023 13:58
    Sramota
    Ovo je sramota za Futog što se ruši!
  • Tea

    03.06.2023 13:16
    @Futozanka
    Očigledno nisi baš iz Futoga?
  • Futozanka

    02.06.2023 22:59
    Konacno ruglo da se skloni
    Ta kuca je toliko ruglo konacno ce Futog lepse da izgleda. Napokon sns radi na uredjunju naseg sela!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.