Više kruzera i putnika na rekama u Srbiji, u Novom Sadu skoro 100 pristajanja

Na međunarodnim putničkim pristaništvima u Srbiji za pet meseci ove godine pristalo je 365 kruzera, što je 4,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Više kruzera i putnika na rekama u Srbiji, u Novom Sadu skoro 100 pristajanja
Foto: 021.rs
To je saopštila Agencija za upravljanje lukama.
Na kruzerima je bilo 46.674 putnika, 44 odsto više nego od janura do početka juna prošle godine.
Najviše pristajanja bilo je u Beogradu - 153, zatim u Novom Sadu 97, Donjem Milanovcu 65 i u Golupcu 40.
 
Pristanište u Smederevu dočekalo je četiri kruzera, a prvi kruzer pristao je i na novootvoreno pristanište u Sremskoj Mitrovici.
 
Agencija je navela da je investirala u izgradnju međunarodnih putničkih pristaništa u Zemunu, Šapcu i Ramu, a planirano je da ove lokacije budu otvorene za doček kruzera do početka nautičke sezone 2024. godine.
 
Sa Vladom Srbije pokrenut je projekat "Zaplovi Srbijom", koji za cilj ima izgradnju marina, međunarodnih putničkih pristaništa i pontona za međunarodni, domaći i prekogranični linijski i kanalski saobraćaj.
 
Kroz taj projekat radiće se i na podizanju svesti građana i lokalnih samouprava o ekonomskim i društvenim prednostima razvoja nautike.
Planirano je da u narednom periodu budu pokrenute prve investicije i to u izgradnju marine u Velikom Gradištu i bagerovanje na lokacijama budućih marina u Smederevu i Kladovu.
 
"Projekat će značajno doprineti povećanju prihoda od vodnog putničkog saobraćaja, povećanju broja domaćih i inostranih turista koji našu zemlju obilaze sa reka, kao i pozicioniranju Srbije na nautičkim kartama Evrope i sveta", navela je Agencija za upravljanje lukama.
  • Profa

    03.06.2023 12:10
    @Banderaš
    Kako si ti jedan tužan lik. :(
  • Slucaj

    03.06.2023 10:00
    Samo nek je vise svega, nek je hedonizma, nek covek uziva. Priroda trpi ali vise ne istrpljuje. Ta plovidba ne smanjuje drumski saobracaj, naprotiv, dodatno se dovoze da bi plovili. Na sta mislite da idu brodovi? Kako mislite da utice na zivi svet u rekama samo kretanje plovila, da ne pominjem zagadjenje vode?
  • milenko

    03.06.2023 09:32
    Bravo #dumka
    Tako je dumka,oni dolaze,prolaze a mi ko mali majmuni iz rezervata gledamo i ne smemo ni da pitamo da se ukrcamo i provozamo !!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti