Savremeni dron i novi harvester za "Vojvodinašume": Čemu će služiti?

Javno preduzeće "Vojvodinašume" nabavilo je novi harvester "John Deere", kao i dron za potrebe radova u šumarstvu.

U pitanju su modeli "John Deere" 1470G harvester i dron DJI Agras T-30.

"Poznato je da radnici u šumarstvu vrše poslove koji su po težini i uslovima rada odmah iza rudarskih poslova", navode u "Vojvodinašumama".
Harvester će koristiti zaposleni u Šumskom gazdinstvu "Novi Sad", a ovo je ukupno šesta ovakva mašina koju preduzeće ima. Jedan harvester, navode, u radu može da zameni 15 sekača motornom testerom u toku dana, što je posebno važno zbog sve vidljivijeg deficita radne snage. 
 
"Mašina obezbeđuje najbolje moguće uslove rada za tu vrstu posla. Rukovalac na harvesteru i sekač motornom testerom obavljaju praktično istu vrstu posla, ali rukovalac na harvesteru obavlja svoj posao u klimatizovanoj, zvučno izolovanoj kabini, dok sekač motornom testerom radi na otvorenom i konstantno izložen je različitim nepovoljnim uticajima", kažu u "Vojvodinašumama".
 
 
Harvester će se koristiti i u takozvanoj seči obnove šuma.
 
"Upotrebom Harvestera, seče obnove se sprovode nekoliko puta efikasnije što omogućava Javnom preduzeću 'Vojvodinašume' da dodatno unapredi proizvodnju, odnosno da se drvo, kao ekološki najprihvatljivija sirovini i gorivo isporučuje svim zainteresovanim stranama u planiranim količinama, uz poštovanje pravila struke i obezbeđivanje održivosti. Šume, kao dobro od opšteg interesa se moraju održivo koristiti, obnavljati i negovati a krajni cilj je unapređenje opšteg stanja naših šuma", poručuju u ovom preduzeću.

Dron će služiti za hemijsko tretiranje sadnica od štetnih uticaja i predstavlja prvu upotrebu ovakve mašine u šumarstvu u Srbiji. Trebalo bi da bude bolje rešenje za rad jer će raditi brže, efikasnije, a i uz manje dovođenje u opasnost zaposlenih, koji neće biti u kontaktu sa hemikalijama.

  • Gruja-Ns

    06.06.2023 09:06
    Pojačati seču
    Ne stižu drvoseče da poseku toliko drveća koliko bi želeli. Treba iskoristiti maksimalno dok se vlast ne promeni.
  • bora

    06.06.2023 07:45
    za koju sumu
    Sigurno da je efikasniji ali za koju sumu?Ovaj tesko moze
    da udje u sumu pogotovo na brdovitom terenu,prevrce se
    i na najmanjem uzvisenju.
  • Gina

    05.06.2023 14:58
    Pa za lov,zna se
    Neće sigurno za očuvanje šume.
    Fruska Gora će uskoro ostati bez stabala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.