Uprkos najavama, "novosadski Skadar" u centru grada neće skoro biti otvoren

Zgrada Poštanske štedionice na Pozorišnom trgu, koja je u izgradnji 30 godina, uprkos najavama, neće skoro biti otvorena.
Uprkos najavama, "novosadski Skadar" u centru grada neće skoro biti otvoren
Foto: 021.rs
Kako je rekao direktor "Pošta Srbije" Zoran Đorđević, a prenosi Dnevnik, otvaranje ove pošte i dalje koče nerešeni imovinsko-pravni odnosi.
"Važno je da objekat bude stavljen u funkciju jer najviše štete imaju upravo građani", naveo je Đorđević.
Dodaje da tu ima tu mnogo problema kada je reč o administraciji i imovinsko-pravnim odnosima, jer je deo u vlasništvu jedne italijanske kompanije, a deo u vlasništvu Poštanske štedionice i Pošte Srbije.
 
"Onog trenutka kad imovinski odnosi budu rešeni, sva administracija će iz Glavne pošte tu biti prebačena i onda možemo renovirati zgradu Glavne pošte. Ne bi trebalo zaboraviti ni objekat pored Glavne pošte, koji je veoma interesantan i koji smo želeli da iznajmimo, ali su zakupci odustali. Imam informacije da je Grad Novi Sad zainteresovan da koristi tu zgradu, da renoviraju objekat i ja to podržavam, jer sve drugo pravi štetu", naveo je.
 
Podsetimo da su u avgustu prošle godine iz Pošte saopštili da su pokrenuli projekat "Pošta budućnosti", koji predviđa "implementaciju inovativnog modela poslovnice opremljene sistemima i portalima za samousluživanje, koja će korisnicima poštansko-finansijskih usluga ponuditi novo korisničko iskustvo".
 
Tada su rekli da je "u kratkom roku" planirano otvaranje prve "pošte budućnosti" na Pozorišnom trgu. 
 
"Po novom modelu prilagođenom potrebama i zahtevima korisnika novih generacija, pružaće sve tradicionalne i savremene servise stanovništvu i privredi", kažu u Pošti.
 
Grad je ovo zemljište na Pozorišnom trgu dao Pošti na korišćenje pre tri decenije. Ugovor o izgradnji zajedničkog objekta Pošte, Poštanske štedionice i tadašnjeg "Invest doma" potpisan je davne 1988. godine, a radovi su počeli 1992. godine. Svega tri godine kasnije, radovi staju jer suinvestitori nisu imali dovoljno novca, a bili su prisutni i kompleksni imovinsko-pravni odnosi, koji se nastavljaju godinama kasnije. 
 
"Invest dom" je bankrotirao, te je Grad Novi Sad 2012. godine otkupio njihov udeo u vlasništvu, zajedno sa Poštom Srbije i firmom "Ateks".
Radovi ponovo staju nakon dve godine i od tada nije bilo većih pomaka u ovoj priči. Nekadašnji direktor Pošte Milan Krkobabić je, upitan za mišljenje o ovom objektu 2016. godine, poručio da je "cela priča oko Poštanske štedionice glupost iz prošlosti".
 
021 je još 2017. godine imao nezvaničnu informaciju da je blizu epilog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, ali se od tada ništa konkretno nije dešavalo.
 
Radovi su nastavljeni 2020. godine, ali je i dalje bilo neizvesno kada će objekat početi da se koristi.
  • lol

    17.01.2024 10:37
    Svi bi se brzo dogovorili da grad uvede neku dobru taksu za kasnjenje radova. Ovako je normalno da nesto stoji nedovrseno x godina.
  • Milan

    10.06.2023 13:53
    Da podsetim gradnja je pocela u doba milosevica
  • Nas

    10.06.2023 10:37
    K
    Da li je moguce da koci to sto je suvlasnik neka Italijanska kompanija?? Pa oterajte ih , ako treba i platite im na silu al sta oni imaju da se pitaju za izgled centra naseg grada?? Nek u svom gradu drze gradiliste 30 godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.