Skupština Vojvodine usvojila završni račun pokrajinskog budžeta

Skupština Vojvodine usvojila je Odluku o završnom računu pokrajinskog budžeta za 2022. godinu.
Skupština Vojvodine usvojila završni račun pokrajinskog budžeta
Foto: 021.rs
Kako je na početku sednice navela pokrajinska sekretarka za finansije Smiljka Jovanović, budžet je na kraju prošle godine iznosio 96,67 milijardi dinara, a da je osnovni budžet planiran za 2022. godinu, pre dva rebalansa, iznosio 88,41 milijardu dinara.
Ovim završnim računom konsolidovan je izveštaj za 26 budžetskih korisnika i 21 indirektnog budžetskog korisnika, dodala je ona.
"Ukupno ostvareni prihodi i primanja su 99,88 milijardi dinara, ili za 3,8 odsto preko planiranog obima, što je pre svega rezultat većeg ostvarenja poreskih prihoda", navela je ona.
 
Kako je precizirala, poreski prihodi viši su za 4,5 milijarde dinara, pre svega zahvaljujući prihodima od poreza na dobit.
 
Realizacija izvršenja budžeta iznosila je 88,84 milijarde dinara odnosno, 91,9 odsto planiranog iznosa, navela je pokrajinska sekretarka. Jovanović je kazala i da je umesto planiranog deficita od osam milijardi, ostvaren suficit od 8,5 milijardi dinara.
 
"Poreski prihodi ostvareni su u većem iznosu od planiranog za četiri milijarde, te kako nisu bili planirani i raspoređeni, nisu mogli biti ni realizovani", dodala je ona.
 
Izdaci i rashodi kapitalnog karaktera nisu realizovani u iznosu od 5,5 milijardi dinara.
 
Jovanović je rekla i da je javni dug Vojvodine na kraju 2022. godine iznosio 4,39 milijardi ili 4,85 ostvarenih tekućih prihoda, dok po Zakonu o javnom dugu dozvoljeni nivo zaduženja iznosi 50 odsto.
 
"Kada smo preuzeli ovu administraciju 2016. godine taj dug je iznosio 9,2 milijardi dinara, što je bilo skoro 17 odsto tekućih porihoda", dodala je ona.
 
Od 120 poslanika pokrajinskog parlamenta, glasanju nije prisustvovalo 24, pa je završni račun dobio podršku 92 poslanika, dok je protiv bilo četiri.
 
Protiv su glasali poslanici Srpske radikalne stranke i poslaničke grupe "Vojvođanski front – Liga socijaldemokrata Vojvodine, Vojvođanska partija", koji su zamerili neravnomerna ulaganja u razvoj svih delova Pokrajine, kao i izostanak realizacije najavljenih kapitalnih radova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti