Novi urbanistički plan Sajlova predviđa školu, vrtić, crkvu i baš malo javnog zelenila

Grad Novi Sad je na javni uvid stavio Plan detaljne regulacije Sajlova.
Novi urbanistički plan Sajlova predviđa školu, vrtić, crkvu i baš malo javnog zelenila
Foto: 021.rs
Ovaj plan koji obuhvata površinu od 106,52 hektara odnosi se pretežno na ovo naselje, kao i nekoliko salaša i njiva. 
Kako navode urbanisti u nacrtu plana, ovaj prostor karakterišu porodične kuće koje su bespravno građene na poljoprivrednom zemljištu i zbog toga je primetna specifična organizacija prostora sa izduženim blokovima dugim oko 400 metra, što je proisteklo iz geometrije parcela. 
Odluka o izradi novog plana je doneta oktobra 2020. godine, a višim urbanističkim aktima Sajlovo je predviđeno za porodično stanovanje, poslovanje, mešovitu zonu, osnovnu školu, predškolsku ustanovu, cetralne funkcije, sportski park i zdravstvenu ustanovu. 
 
Urbanisti navode da se sa ovim novim planom Sajlova, a prethodni je donet 2007. godine, definiše uređenje prostora u skladu sa višim planskim aktima, a odnosi se na odvajanje površina javne namene od ostalih površina. Ovo se prvenstveno odnosi na kompleks osnovne škole, vrtića i druge javne objekte. 
 
Predviđanje je da će novi plan omogućiti da na 71,9 hektara bude 7.765 stanova sa skoro 21.000 stanovnika.
 
Do sada je na Sajlovu izgrađen objekat mesne zajednice sa pratećim sadržajem i vrtić. Ovo naselje je u velikoj meri opremljeno vodovodom, kanalizacijom, strujom, gasom i u značajnoj meri saobraćajnim površinama. 
 
Urbanisti navode da je Sajlovo podeljeno na 43 bloka, da je većina kuća bespravno sagrađena, dok je u nekoliko blokova predviđeno poslovanje ili da budu javni obejkti. 
 
Tako će u Ulici Dragana Lakovića (Sajlovo 14), što je sada njiva, nići dvospratna osnovna škola sa fiskulturnom salom od 4.300 kvadrata bruto namenjena za 500 učenika sa radom u jednoj smeni i zeleni park, a u ulici Dragomira Bojanića Gidre (Sajlovo 37) pored postojeće mesne zajednice i vrtića predviđa se gradnja ambulante od 1.700 kvadrata bruto površine, crkve sa parohijskim domom i uređenje sportskog parka.  
 
U Ulici Siniše Lauševa je ostavljen prostor za privredne objekte, kao i u južnom delu naselja na nekoliko parcela u više ulica, pretežno između ulice Gornje Sajlovo i pruge, u zoni zaštite dalekovoda gde trenutno nema objekata.
 
 
Prema podeli prostora, od 106,52 hektara, 71,9 hektara (67,5 odsto) je namenjeno za porodično stanovanje, gde je dozvoljena visina jednospratnice sa potkrovljem, 23,45 hektara za saobraćajnice (22 odsto), skoro osam hektara (7,6 odsto) za poslovanje i mešovita zona sa objektima visine do dva sprata, kao i još nekoliko hektara za javne objekte i sportske parkove. 
Za javne zelene površine predviđeno nula odsto prostora na Sajlovu. Ipak, postoji mogučnsot da će biti nekog zelenila jer urbanisti u delu koji se odnosi na uređenje saobraćajnica navode da pored puta treba predvideti jednostrane ili dvostrane drvorede uz sadnju kvalitetnih sadnica listopadnog drveća starog najmanje osam godina.
 
Takođe, navedeno je da treba planirati uređenje zelenila pored objekta javne namene, ali već sada se na primeru behatoniranog platoa ispred sagrađene mesne zajednice vidi da o zelenilu ne razmišljaju oni koji rade na terenu. 
 
Javni uvid u plan Sajlova se može obaviti do 13. jula u mesnoj zajednici u ulici Gornje Sajlovo 37 i u prostorijama Urbanizma, na Bulevaru cara Lazara 3. Takođe, plan se može pogledati na sajtu Grada, kao i na web stranici Urbanizma
 
Prigovori i sugestije na plan se šalju Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 ili na mejl uprave planiranje@uprava.novisad.rs.
 
Komisija za planove će pristigle prigovore razmatrati na sednici 3. avgusta u Plavoj sali Skupštine grada, u Ulici Žarka Zrenjanina 2 sa početkom u 9 časova. 
  • Stefan

    22.07.2023 11:51
    Pešačka staza
    Sramota je da nema staze za pešake kao da smo gradjani 3 reda... Raskrsnica kod Matijevića katastrofa da ne stave semafor je velika sramota....
  • Bole

    27.06.2023 13:15
    Semafor
    Za pocetak bi bio dovoljan i semafor kod matijevica na gornjem sajlovu!
  • Jelena

    17.06.2023 13:59
    Ništa lično
    Iskreno radujem se kada se ulaže u bilo koji dio grada.Postali smo previše sebični i orijentisani samo ka sebi, zato nam se i dešavaju sve ovo situacije koje se dešavaju.Previše gledamo tuđa posla, i svi znamo koja su nam prava, a manjina i koje su nam obaveze.Toliko smo se otuđili, da se više radujemo tuđoj nesreći nego svojoj sreći.Ljudi svoje lične frustracije manifestuju kroz zlobu, loše komentare, negativni energiju...ne trebaju nama neprijatelji dovoljni smo sami sebi ovakvi kakvi jesmo...
    Kad odemo u inostranstvo sve nam je lijepo i sve je bolje, a kada isto to dobijemo, pljujemo po tome i uništavamo.Tamo poštujemo sve zakone i propise, a ovdje ih namjerno kršimo...zapitajmo se kakvo naselje, grad, vodu, vazduh ostavljamo našoj djeci...hitno je potrebno da se ovaj narod osvjesti i prosvijetli....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti