Ministarstvo: Utvrđena lokacija za plivajuću branu kako bi se uhvatila naftna mrlja u Dunavu

Nakon izlivanja nafte u Dunav, koje se dogodilo danas, zajedničkom akcijom "Voda Vojvodine" i "Srbijavoda" započeta je sanacija, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.
Ministarstvo: Utvrđena lokacija za plivajuću branu kako bi se uhvatila naftna mrlja u Dunavu
Foto: 021.rs
Navode da je utvrđena pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

"Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese, uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava", preciziraju.

Dodaju da su počele sve potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva zagađenja, naftna mrlja iz reke i sve štetne posledice.
 
Na teren su, nakon inspekcijskog naloga, izašle sve nadležne službe, pokrajinska vodna inspekcija, sektor za vanredne situacije, predstavnici "Voda Vojvodine", sektor za vanredne situacije Bačka Palanke, kao i akreditovana laboratorija Agencije za zaštitu životne sredine.
 
Novosadska lučka kapetanija podnela je u ranim prepodnevnim časovima prijavu Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu da je u blizini Čelareva došlo do akcidenta i da su se iz broda koji plovi pod bugarskom zastavom izlili naftni derivati, rekao je ranije danas pomoćnik sekretara Nemanja Ivanović.
 
Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je reč o brodu "Jumbo" registrovanom u Bugarskoj i da se izlilo 35 tona pogonskog goriva.
 
Iz Ministarstva zaštite životne sredine je saopšteno da pomor ribe nije detektovan, kao i da je tužilaštvo naložilo uzorkovanje vode.
 
Navode da je Inspekcija zaštite životne sredine u pripravnosti i spremna da reaguje zbog ovog akcidenta.
  • Boki

    20.06.2023 08:13
    Mrlja
    Verovatno kod Zemuna
  • Ruza

    20.06.2023 07:54
    Nema veze što je mrlja prošla pored Novog Sada, hvatajte mrlju da ne ode u Beograd. Branite Beograd, nama je dobro, taman kako smo zaslužili.
  • vladaNS

    20.06.2023 07:09
    ?
    Zna se ko jedini može da zaustavi mrlju! Pozdrav iz Vojvodine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti