Grad o prodaji majica sa slovom "Z" u centru: Novi Sad ne sprečava stvaralaštvo bilo koje nacije

"Kućica" u kojoj se prodaju predmeti sa ruskim motivima, koja je protekle nedelje postavljena u centru pored Crkve imena Marijinog, predstavlja "Festival ruskog narodnog stvaralaštva".
Grad o prodaji majica sa slovom "Z" u centru: Novi Sad ne sprečava stvaralaštvo bilo koje nacije
Foto: 021.rs

Ovaj montažni objekat privukao je pažnju građana, jer po veličini odudara od tezgi i drugih prodajnih objekata u centru, ali i zbog toga što se u njemu prodaju samo stvari sa motivima iz Rusije, od zimskih šubara, preko majica sa natpisom SSSR, do šolja sa likom Vladimira Putina i majica sa slovom "Z".

U gradskoj upravi navode da je Uprava za komunalne poslove odobrenje za zauzimanje javne površine, za postavljanje drvene kućice od 8,55m2, dala 12. juna i to povodom održavanja manifestacije "Festival ruskog narodnog stvaralaštva" - izložbe dekorativne i primenjene umetnosti, stvaralaštva i zanata iz Rusije, sa posebnim akcentom na tradicionalne ruske babuške.
 
Dozvola je data za period od 19. juna do 4. jula, a zahtev je podnelo Udruženje za očuvanje tradicije, zanatstva i umetnosti "Nasleđe" iz Beograda, Nehruova 220/32.
U lokalnoj upravi za 021.rs navode da će podnosilac zahteva platiti i propisanu naknadu za korišćenje javne površine, ali nisu naveli o kojoj sumi se radi.
 
Povodom toga što je ova tezga postavljena takoreći uz sam zid katoličke crkve, u Upravi navode da je to lokacija koja je rešenjima Grada određena za privremeno postavljanje pokretnih tezgi i prodaju suvenira, umetničkih predmeta i proizvoda starih zanata.
 
 
O tome da li je proveravano, prilikom izdavanja dozvole, šta će se prodavati, jer su u ponudi i stvari koje nisu baš tradicionalni proizvodi, kao što su šolje sa fotografijama predsednika Rusije Vladimira Putina ili kačketi i majice sa raznim motivima, između ostalog, i sa slovom "Z", simbolom ruskog napada na Ukrajinu, u upravi su za 021.rs odgovorili da je "Novi Sad kosmopolitski grad i nikada nije sprečavao promociju narodnog stvaralaštva pripadnika bilo koje nacije".

Komentari 98

  • Milan

    27.06.2023 11:41
    @Drum
    Nije ti dobra analogija, niko se nije zalio na rusku zastavu kao ni na englesku ni americku, problem su Z majce koje su simbol agresije na suverenu zemlju....ili zamisli da idemo tvojom logikom da neko prodaje majce sa natpisom "milosrdni andjeo 1999"
  • Drum

    26.06.2023 20:06
    Ako se mogu prodavati majice sa britanskom i američkom zastavom, zašto ne može Z?

    Koliko su samo zla britanci i ameri napravili po celom svetu!
  • 894fyhwn

    26.06.2023 16:31
    vadikali
    Kada se neki turista fotografise ispred Crkve imena Marijinog da se vidi da je boravio u Rusiji a ne u Srbiji.
    Sto ste stavili tako mali stand od 5m trebali ste svadbenu satru da zakloni Crkvu totalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti