Novosađani obučavaju stručnjake iz svih delova sveta: Kako se uspešno koriguju deformiteti kičme?

Grupa fizioterapeuta iz celog sveta trenutno boravi u Novom Sadu na specijalizovanoj obuci koju drže Novosađani, stručnjaci u korekciji deformiteta kičme kod dece i odraslih.

Osnivač novosadskog Scolio centra Nikola Jevtić odavno je prepoznat kao internacionalni instruktor Schroth metode koja se primenjuje kod korekcije skolioze i kifoze. 

Sada je ugostio novu grupu inostranih gostiju, fizioterapeuta, s ciljem da u roku od 10 dana savladaju principe ove naučno prepoznate metode korekcije deformiteta.

Schroth metoda predstavlja neinvazivnu korekciju deformiteta koji je sve zastupljeniji kod dece. Potreba za većim brojem obučenih fizioterapeuta i kineziterapeuta je sve veća, te je spremnost stručnjaka Scolio centra da se bave obukom još značajnija.
 
Na intenzivnim obukama trenutno su fizioterapeuti iz Kine, Hong Konga, Ujedinjenog Kraljevstva, Rumunije, Turske, Saudijske Arabije i Bugarske. Kako za 021.rs objašnjava Schroth instruktor Nikola Jevtić, grupa će u toku obuke savladati sve neophodno za dalju primenu metode u radu, što je znanje koje su potražili upravo u Srbiji.
 
"Drago nam je što imamo priliku da ugostimo kolege iz celog sveta i da im se posvetimo na način koji je u najboljem interesu građana svih uzrasta. Stigli su nam i manje i više iskusni fizioterapeuti, ljudi sa više od 25 godina iskustva koji su odlučili da nam veruju da ćemo im na najbolji način preneti svoja znanja - to nam neizmerno znači. Takođe smo ih sproveli kroz naš lepi grad i upoznali ih sa Srbijom i Novim Sadom, a naišli smo na zaista pozitivnu reakciju gostiju", priča Jevtić, jedan od začetnika Schroth metode u Srbiji i regionu.
 
 
Schroth metoda je nastala 1921. godine u Nemačkoj, u Bad Sobernhajmu. Predstavlja trodimenzionalnu korekciju kičme, odnosno skolioze i kifoze na način koji se pokazao najefikasnijim kod brojnih pacijenata. 
 
Nikola Jevtić iz Scolio centra jedan je od zvaničnih instruktora Schroth metode i uživa poverenje kolega sa najrazvijenijih univerziteta širom sveta.
 
"Saradnju širimo i na domaćem terenu, pa smo sa kolegama sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja upravo publikovali rad na temu Schoth metode. Planiramo da nastavimo ovu saradnju i bavimo se naučnim pristupom korekcije skolioze, budući da je važnost ove teme sve veća i da nam je cilj da zajedničkim snagama pomognemo što većem broju građana", kaže Jevtić.
 

Obuke slične ovoj u Novom Sadu Jevtić i kolege drže širom sveta, o čemu se svi zainteresovani mogu informisati na zvaničnom sajtu nemačkog Instituta www.scoliosis-rehabilitation.com ili Scolio centra, kao i na društvenim mrežama.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti