Univerzitet u Novom Sadu obeležio 63 godine rada, promovisani novi profesori, dodeljene nagrade

Svečanost povodom Dana Univerziteta u Novom Sadu, kojom je obeležena 63. godišnjica njegovog osnivanja, održana je danas u amfiteatru Rektorata.
Promovisani su novi profesori emeritusi Univerziteta u Novom Sadu, dodeljene su nagrade studentima za naučne i stručne radove u tekućoj školskoj godini i zahvalnice studentima-volonterima koji su učestvovali u spasilačkoj misiji nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku početkom ove godine.
Tim povodom, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević je istakao da obeležavanje 63. godišnjice govori i o tome da je ovo jedan mlad univerzitet, koji ima snažan rast i razvoj, što je suština onih koji nastoje da ostanu "večito mladi".
"Danas je prilika da se zahvalimo studentima za njihovo naučno stvaralaštvo, kao i onima koji su večito mladi - profesorima emeritusima. Proteklih godina i decenija stvarali smo i mi, u okviru Pokrajinske vlade, koji smo zaduženi za infrastrukturne projekte. Doprinelo se rastu Instituta Biosens“, Naučno-tehnološkog parka, Agrokampusa i objekata studentskog standarda. Međutim, najvažnije je istaći da za poslednjih sedam godina imamo 20 odsto više istraživača i da je  30 odsto unapređen kvalitet njihovog rada, jer je za 60 odsto više objavljenih radova na SCI listi", ukazao je prof.dr Milošević i istakao da je reč o univerzitetu koji će tek dati svoj doprinos ne samo privrednom razvoju, već ukupnoj društvenoj klimi u Vojvodini i Srbiji.
 
Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić istakao je da, u godinama koje slede, Univerzitet želi da ima energiju, polet i dobre rezultate. Madić se osvrnuo na rezulate postignute u prošloj godini, istakavši veliki objavljenih radova u međunarodnim časopisima i članstvo u konzorcijumu sa devet velikih evropskih univerziteta.
 
Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete prof. dr Marijana Dukić Mijatović istakla je da pored Univerziteta u Novom Sadu, na današnji dan jubilej obeležava i Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici.
 
"Želimo da pokažemo sinergiju i zajedništvo, podršku države svim univerzitertima, da odmerimo šta smo to zajedno strateški uradili u prethodnom periodu,  i da definišemo ciljeve za naredni period kada je reč o saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, koji je veoma uspešan, rangiran na Šangajskoj listi", rekla je prof. dr Dukić Mijatović.
 
Ona je podsetila i na napredak na Šangajskoj listi.
 
"Prvi put smo rangirani u oblasti menadžmenta u ugostitetljstvu, a ranije smo ostvarili visoke pozicije u oblastima tehnologije, veterinarskih nauka i hemijskog inženjerstva.Vlada Srbije će nastojati da i dalje pruža podršku univerzitetima kada je reč o  infrastrukturi  i kadrovima", rekla je državna sekretarka.
 
Novi profesori emeritusi Univerziteta u Novom Sadu, kojima je Senat Univerziteta dodelio ovo prestižno zvanje u toku aktuelne školske godine su: prof. dr Božo Dalmacija sa Prirodno-matematičkog fakulteta, prof. dr Neda Mimica-Dukić sa Prirodno-matematičkog fakulteta i prof. dr Livija Cvetićanin sa Fakulteta tehničkih nauka.
 
Senat Univerziteta je na osnovu predloga komisija za ocenu radova doneo odluku da nagradi  47 studenta sa  Filozofskog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta, Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin", Tehnološkog fakulteta i Akademije umetnosti .
 
Univerzitet u Novom Sadu broji gotovo 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih, obuhvata 14 fakulteta i tri naučna instituta sa sedištem sa sedištima u četiri istorijska centralnoevropska grada - Novom Sadu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.
  • II

    28.06.2023 20:04
    Ja ovde vidim jednu divnu profesoricu, pravi profesionalac, divljenja vredan!
  • @Beli

    28.06.2023 19:55
    Ja ne bih nikada studirao na fakultetu (univerzitetu) o kome imam toliko loše mišljenje - ne mora se a ima toliko drugih visokoobrazovnih ustanova u Srbiji, regionu, Svetu.
  • Tanja

    28.06.2023 19:53
    Univezitet
    Šangajska lista... Kako da ne, samo sanjajte...Ni profesora ni znanja. Realno bruka jedna je ta diploma, a ko je doživeo razumeće, ostali bi samo da blokiraju ulice...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti