Loše da i još gore može biti: Opozicija i vlast saglasni da javna preduzeća teže posluju

Rasprava opozicije i vlasti na Skupštini grada pokazala je da su saglasni da javna preduzeća teže posluju, ali ne i koliko je loša situacija.
Loše da i još gore može biti: Opozicija i vlast saglasni da javna preduzeća teže posluju
Foto: 021.rs

Sa jedne strane, opozicija je mišljenja da je posle dužeg niza godina lošeg upravljanja gradskim firmama sve došlo na naplatu, dok sa druge strane vlast opet sve to posmatra kao tekući problem, prouzrokovan rastom cena energenata i drugih troškova.

Na sednici se rasprava povela povodom odluka koje su se odnosile na izveštaje o radu javnih preduzeća u 2022. godine, koji su zajedno sa izveštajima o radu kulturnih i drugih ustanova činili veći deo tačaka dnevnog reda.
Zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac kaže da su sva preduzeća prošle godine, kada su u pitanju rashodi, bila izložena velikim promenama i velikim izazovima, posebno po pitanju cene energenata i goriva, cene rezervnih delova, povećanjem minimalne zarade.
 
"Došlo je i do promena na svetskom tržištu, što se sigurno odrazilo i na našu privredu. Pomenuću samo da je 2016. godine litra dizela bila 106,58 dinara, a da su naša preduzeća prošle godine litru plaćala do 222 dinara - sličan rast je i sa benzinom. Grad nije povećavao cene komunalnih usluga da budu tržišne, ali sve je urađeno da se sačuvaju kućni budžeti u vreme ove krize", naveo je Crnobarac.
 
On je pohvalio rad Novosadske toplane, koja je ostvarila 216 miliona dinara dobiti, ali i dodao da je na rad uticalo i to što su dobili iz budžeta 500 miliona dinara za kupovinu lož ulja i mazuta, kao rezerve, koja i danas stoji u magacinu.
 
Šef odborničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić je rekao da je javnost prošle godine i mesecima unazad slušala bajke kako je sve idealno i kako imamo budžet nikad veći. Kako, kaže on, nema problema i kako sve radi u najboljem smislu, a sada u izveštajima preduzeća vidimo poražavjuću situaciju da, osim dugogodišnjih gubitaša iz javno-komunalnog sektora poput GSP-a i SPENS-a, isplivavaju i novi gubitaši.
 
"Imamo situaciju posle oko 15 godina da JKP "Vodovod i kanalizacija" ima gubitak od 174 miliona dinara, zatim da posle 10 godina Čistoća ima 320 miliona dinara gubitka i da jedno od najstabilnijih preduzeća u komunalnom sektoru - JKP Tržnica, ima gubitak od 52 miliona dinara. Takođe, imamo situaciju da Novosadska toplana zahvaljujući tekućoj donaciji od 500 miliona dinara iz budžeta ima pozitivan bilans od preko 200 miliona dinara, što znači da bi bili četvrti novi gubitaš u 2022. godini", poručuje Jakšić.
 
Šef odborničke grupe SRS-a je dodao da bi situacija bila još gora da nije bilo povećanja cena komunalnih usluga. On je ocenio da su loši rezultati posledica "iživljavanja nad resursima preduzeća" i izrazio bojazan da će Novosađane uskoro dočekati nova poskupljenja komunalnih usluga kako bi se pokrili gubici. 
 
Pred Skupštinom grada je bilo i donošenje 11 urbanističkih planova, predlog da se Vidovdanska nagrada ubuduće dodeljuje i đacima koji pohađaju privatne osnovne i srednje škole, kao i odluke o Akcionom planu za mlade do 2025, Akcionom planu za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici do 2026. godine, Program razvoja turizma do 2025. i Program korišćenja poljoprivrednog zemljišta u 2023. godini.

Odbornici su dali saglasnost i na raspisivanje konkursa za izbor direktora četiri javna preduzeća. Nove direktore treba da dobiju "Zoohigijena i veterina", "Tržnica", "Čistoća" i "Vodovod i kanalizacija".

  • SPi

    02.07.2023 22:11
    SAMO MUVAČINE
    Koa crna javna preduzeća, pa vode ih direktori koji nisu ni za mesnu zajednicu da vode, a kamoli javno preduzeće. Kakva vlast takvi i kadrovi. Sve ste upropastili vi iz sns vlasti čega god ste se dotakli.
  • Odbornica

    01.07.2023 11:21
    Od svega ovoga sto smo juče čuli na skupstini,podržavam govor gospodina Djuradja Jaksica koji je na jeziku naroda objasnio stanje u svim jkp i jasno stavio do znanja da podržava novog direktora Čistoće. Bravo i za gospodina Božića koji je jedini svetlo na kraju tunela. Slažem se i da mu je mesto u gradskoj kući.
  • @ledinci

    30.06.2023 21:47
    Ledinci su mesto gde je Bog rekao laku noc od kako imamo svog predstavnika u skupštini. Čist primer kako se neko bori samo za sebe i svoju porodicu. Mesna zajednica je već 2 godine zaključana. Mestani nemaju vise kome da se obrate. Ovo je sramota.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti