FOTO: Nova stomatološka ordinacija za osobe sa invaliditetom u domu zdravlja na Limanu

Dom zdravlja na Limanu od danas koristi novu stomatološku ordinaciju za osobe sa invaliditetom, prvu tog tipa u regionu.
FOTO: Nova stomatološka ordinacija za osobe sa invaliditetom u domu zdravlja na Limanu
Foto: 021.rs

Ordinacija je opremljena za stomatološki pregled osoba koje se služe invalidskim kolicima. Investiciju je finansirao Grad Novi Sad sa 4,3 miliona dinara.

Ordinaciju su obišli gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat i članica organizacije za pomoć ženama sa invaliditetom "Iz kruga - Vojvodina" Jelena Kostić.
Kostić je bila prva koja je boravila u ovoj ordinaciji, gde je demonstrirano kako se primenjuje aparatura za stomatološki pregled, odnosno na koji način se prilagođava potrebama osoba sa invaliditetom.
 
Jelena Kostić je izrazila zahvalnost Gradu i Domu zdravlja na sagledavanju potreba osoba sa invaliditetom, što se ogleda i u još jednoj investiciji - stolu za ginekološki pregled osoba sa invaliditetom, koji novosadski dom zdravlja takođe ima.
 
Na ovaj način, kaže Kostić, i žene sa invaliditetom mogu nesmetano da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju.
 
 
Da nije reč o velikom novčanom iznosu koji je izdvojen za stomatološku ordinaciju smatra gradonačelnik Đurić, ali dodaje da je reč o ulaganju koje ima nemerljiv doprinos ostvarenju ljudskih prava. Ordinacija će, kaže, od velike koristi biti i starijima i bolesnima koji imaju potrebu da koriste kolica.
 
"Dnevno će ova ordinacija opsluživati desetak pacijenata, što je oko 2.000 godišnje. Moramo da razvijamo zdravstveni sistem - očekuje nas odabir parcele, a potom i projekat za dom zdravlja u Veterniku, gde je sve više stanovnika i potreba postoji", navodi Đurić.
 
Direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat očekuje dalje ulaganje u unapređenje usluga za sve Novosađane.

"Kad slušamo primedbe nekih koji su čekali operatere kol-centra, primedbe jer nisu dobili dan za dan termin kod lekara, pomislimo li na osobe sa invaliditetom koje te usluge nisu ni mogli da koriste?", pita Bojat.

  • Salamander

    06.07.2023 12:35
    80% novih stolica
    Mogu da se prilagode radu za levoruke kao i za osobe sa posebnim potrebama.
    Ovo u DZ je stvarno dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti