Deo univerziteta poziva profesora FTN Nemanju Tasića da podnese ostavku u Savetu REM

Profesori univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu pozvali su Nemanju Tasića, vanrednog profesora na FTN-u u Novom Sadu da hitno podnese ostavku na funkciju člana Saveta REM.
Deo univerziteta poziva profesora FTN Nemanju Tasića da podnese ostavku u Savetu REM
Foto: 021.rs
Njega je univerzitetska zajednica u Srbiji predložila za člana Saveta REM, a brojni profesori iz Novog Sada, Niša i Beograda u otvorenom pismu navode da Tasić treba da podnese ostavku.
"Institucija u koju ste izabrani na predlog akademske zajednice ne ispunjava svoje društvene funkcije, oglušuje se o zakone i sopstvene pravilnike, ignoriše ozbiljne probleme na medijskoj sceni i na taj način aktivno urušava društvo i nanosi štetu demokratiji", navodi se u otvorenom pismu.
Ističe se da Tasić svojim zadržavanjem na toj funkciji daje legitimitet "ovim štetnim procesima".
 
"Istovremeno, podsećamo vas da ste kao akademski radnik po zakonu dužni da se pridržavate osnovnih principa akademskog rada, kao što su integritet, otvorenost prema javnosti i građanima, uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti, ali i poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda, uključujući zabranu svih vidova diskriminacije", navodi se u pismu.
 
Takođe, podseća se i predlagač Tasića - Konferencija univerziteta Srbije - "da je njena dužnost da, u duhu transparentnosti i otvorenosti, skrene pažnju javnosti ukoliko njen predstavnik ne ispunjava svoju ulogu i urušava integritet akademske zajednice".
 
"Podsećamo vas da već nekoliko nedelja hiljade građana u protestu traže, između ostalog, ostavke članova Saveta REM-a zbog ignorisanja uloge medija u kreiranju ambijenta u kom je jaz u društvu sve veći a nasilje sveprisutno", navodi se.
 
Dodaje se da se zahtevima građana svojim potpisom pridružilo i više od 2.000 nastavnika i saradnika sa više univerziteta Srbije.
 
"Njihovi potpisi su poziv na Vašu ostavku u Savetu REM-a", ukazuje se i dodaje da će spisak potpisnika svakodnevno biti dopunjavan.
  • Imre

    05.07.2023 21:40
    Jad i beda intelekta
    Nekada su na FTN-u radili časni ljudi.
  • Boriša

    05.07.2023 21:28
    Zar nije FTN nostrifikovao Brnabićkinu diplomu sa nekog šumskog fakulteta u Americi koji pohađaju sportisti.
  • Аки

    05.07.2023 21:08
    Да професор Тасић поштује демократију, људска права, грађанске слободе,... мислим да не би било потребе да га позивамо да поднесе оставку на чланство у РЕМ-у, сам би то урадио!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti