Prijava protiv policajaca zbog ponašanja na Exit-u: "Ko se zove Naim Leo Beširi?!"

Institut za evropske poslove podneo je pritužbu Unutrašnjoj kontroli Ministarstva unutrašnjih poslova i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog ponašanja policajaca na festivalu Exit.
Prijava protiv policajaca zbog ponašanja na Exit-u: "Ko se zove Naim Leo Beširi?!"
Foto: 021.rs

Kako se navodi u saopštenju, reč je o nedoličnom ponašanju policijskih službenika u civilu, koji su "prekršili svoje službene dužnosti tokom tri incidenta na Petrovaradinskoj tvrđavi tokom muzičkog festivala Exit".

Kako se opisuje, direktor Instituta Naim Leo Beširi, koji je bio gost festivala, svedočio je nasilju gde je starija osoba fizički udarala mladića starog dvadeset godina i koji je pozvao Beširija da snimi situaciju. 
"Kada je Beširi želeo da upotrebi svoj mobilni telefon, neuniformisani policijski službenik ga je zaustavio, oduzeo mu telefon i agresivno postavio pitanja: 'Ko si ti i šta radiš ovde?' Nakon toga je bez ikakvog objašnjenja započeo pretres, očigledno kao odmazdu za prethodni prekid nelegalne radnje", piše u saopštenju koje je Beširi objavio na svom Tviter nalogu.
 
Prvi incident, prema pritužbi Instituta, dogodio se 9. jula oko 00.36 sati na Petrovaradinskoj tvrđavi, pedeset metara od glavnog ulaza. Jedan neuniformisani pripadnik policije, piše u saopštenju, prekomerno je upotrebio silu udarivši pesnicom mladića starog oko 20 godina. Pet drugih neuniformisanih pripadnika policije, odbili su da se identifikuju i obavljali su dužnosti tokom ovog incidenta.
 
"Institut za evropske poslove smatra da su ovi policijski službenici prekršili odredbe Zakona o policiji, uključujući povredu službene dužnosti i nasilničko ponašanje. Petorica policijskih službenika su takođe izvršila povrede službene dužnosti, izražavajući se drsko i agresivno prema građanima", piše u saopštenju.
 
Treći incident se odnosi na diskriminatorno postupanje, gde je pritužba podneta zbog povrede službene dužnosti, teškog oblika diskriminacije. Konkretno, jedan od polcijskih službenika je, kako piše u saopštenju, prilikom identifikacije Naima Lea Beširija, pokazao predrasude i koristio diskriminatorski jezik. 
 
"Iako je ime i prezime jasno navedeno na ličnoj karti, kao i mesto rođenja - Kragujevac, policijski službenik je nastavio detaljan pretres iz incidenta broj 2, postavljajući pitanja poput 'Ko se zove Naim Leo Beširi?' i 'Kakvo ti je to ime, odakle si!?", objašnjava se. 
 
Dodaje se da je on takođe zatražio ličnu kartu od još jednog prisutnog građanina, kome je istu odmah vratio, "uočivši da se radi o srpskom imenu i prezimenu".
 
Ističe se i da je treći policajac, nakon završetka pretresa, ponovo zahtevao lične karte i izjavio da vodi Beširija u stanicu "na utvrđivanje identiteta", jer mu je "Naim Leo Beširi zvučalo kao lažni identitet".
 
"Institut za evropske poslove izražava duboku zabrinutost zbog ovih navoda i naglašava da takvo postupanje policijskih službenika nije u skladu sa zakonskim propisima i osnovnim principima profesionalnog delovanja policije. Neopravdano nasilje, diskriminacija i povreda službene dužnosti predstavljaju ozbiljna kršenja zakona i vrednosti pravne države", piše u saopštenju.
Institut apeluje na nadležne organe da sprovedu brzu i temeljnu istragu.
 
"Takođe, očekuje se da se preduzmu koraci za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti kao i za jačanje poverenja između građana i policije", ističe se.
 
Očekuju od dežurne tužiteljke Gordane Popović da ispita navode o zlostavljanju mladića starosti 20 godina i da pokrene postupak protiv odgovornog policijskog službenika. 
 
"Od Sektora unutrašnje kontrole da utvrdi identitet petorice službenika, utvrdi njihove propuste u postupanju i primeni adekvatne sankcije. Na kraju, od Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, očekujemo da utvrdi okolnosti u vezi sa diskriminatornim postupanjem policajaca u civilu i da pokrene odgovarajuće postupke", piše u saopštenju.
 
Dodaje se da postoje i dva audio snimka poziva broja 192, službena beleška policajaca, kao i izjava Beširija u policijskoj stanici u Petrovaradinu.
  • Mimi

    14.07.2023 12:09
    Daj im stanove za 800e, naučnicima za 1400e, pa dobro šta lagano...
  • Hello kitty

    14.07.2023 07:42
    Neopravdano
    Pandurčine! A šta pa očekivati?! Puna podrska drugoj strani!
  • pape

    12.07.2023 11:26
    @Лиманац
    Vuline, pozdravio te kum!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti