Korejski stručnjaci Novom Sadu donirali studiju: Kako da javne službe rade u većem interesu građana?

Vlada Južne Koreje donirala je Gradu Novom Sadu "Studiju predizvodljivosti integrisanog Smart City centra", strategiju koja bi trebalo da pomogne nadležnima da unaprede svoj rad.
Korejski stručnjaci Novom Sadu donirali studiju: Kako da javne službe rade u većem interesu građana?
Foto: Grad Novi Sad

Finalna verzija ove studije u utorak je gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću prezentovala delegacija Korejskog razvojnog instituta i predstavnici kompanije "Samsung SDS".

Autori studije su analizirali stanja u svakom javnom preduzeću i gradskoj upravi, kako bi došli do zaključaka i sugestija za razvoj "smart" načina rada.

Delegacija Grada Novog Sada je u junu bila u Seulu, gde su se upoznali sa načinima upravljanja u gradu koji ima više od 10 miliona stanovnika, navode u Gradskoj kući nakon sastanka. U Seul su otišli inženjeri kako bi se upoznali sa takozvanim "smart city" konceptom - brzo funkcionisanje grada u najboljem interesu građana, uključujući visok nivo energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.
 
"Kroz ovaj projekat Grad Novi Sad ima priliku da svoj koncept pametnog grada kreira po ugledu na jedan od najboljih svetskih gradova, Seul, a predstavnici Korejskog razvojnog istituta i kompanije Samsung imaju želju da prenesu znanje i dosadašnje iskustvo. Na ovaj način uspostaviće se efikasniji rad javnog sektora, a sve u funkciji zadovoljavanja potreba građana i privrede", navode u Gradskoj kući.
 
 
Inače, Korejski razvojni institut (KDI) je studiju izradio uz podršku korejskog fonda "Program razmene znanja", koji finansira tamošnja vlada. Srbija i Južna Koreja, naime, imaju potpisane protokole o bilateralnoj saradnji i ovo je jedan od nekoliko projekata koji se u Srbiji rade sa partnerima iz ove zemlje.
 
Predstavnici Korejskog razvojnog instituta prethodno su posetili gradske institucije i razgovarali sa rukovodiocima. Tako su početkom februara bili u Agenciji za energetiku Grada Novog Sada, gde su razgovarali na temu energetskog menadžmenta grada. Nakon sastanka 9. februara rečeno je da je za realizaciju ovog programa KDI odobrio sredstva u iznosu od 352.000 dolara.
 
U aprilu su predstavnici ovog korejskog instituta bili u Turističkoj organizaciji Novog Sada, kada se razgovaralo o digitalnoj tehnologiji u turizmu, strategiji razvoja turizma u Novom Sadu i aktivnostima TONS-a.
 
"Predstavnici Korejskog razvojnog instituta istakli su važnost da informacije iz oblasti turizma budu deo budućeg objedinjenog informacionog 'Smart city' sistema našeg grada", rečeno je posle sastanka u TONS-u 3. aprila.
Grad Novi Sad, inače, već ima svoj "Smart plan", dokument na kom su radili stručnjaci Fakulteta tehničkih nauka i koji je prezentovan još 24. juna 2019. godine. Tadašnji gradonačelnik Miloš Vučević rekao je da je koncept "pametnog grada" u fokusu nadležnih, naročito kad se govori o problemima u saobraćaju.
 
"Smart plan" za Novi Sad bavi se boljom organizacijom parkinga, destimulacijom korišćenja motornih vozila i promocijom biciklizma, proširenjem pešačkih zona, javnim prevozom i drugim temama. Ovaj dokument je, inače, bio neka vrsta osnove za nedavno uvođenje "ekstra" zone naplate parkiranja u centru, ali i za preduzimanje drugih koraka.
  • Hiber

    13.07.2023 16:35
    Galenizacija
    Gradonacelnik Milan Đurić najbolje promovise "Galenizaciju" Novog Sada. Tamo gde je Vucevic prestao, ovaj je nastavio.
  • Aleks

    12.07.2023 16:30
    Samoneka prestanu da kradu i nikakve studije nisu potrebne (na kojima su vrv takodje ukrali)
  • c ccce e

    12.07.2023 13:37
    Bot u čudnom okruženju
    E moj Djuriću, tužan je taj tvoj skup, ne znaš ni što su došli ni da li su pošli. I takvog kakav si gradjani te plaćaju. Tužan je Novi Sad sa tobom i sa tvojim botovoma, jednom bot sns uvek bot sns.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti