Raspisan konkurs za startape i mlade vojvođanske preduzetnike: Novac za opremu i mašine

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam raspisao je po prvi put konkurs za dodelu bespovratnog novca za početnike i mlade.
Raspisan konkurs za startape i mlade vojvođanske preduzetnike: Novac za opremu i mašine
Foto: Pixabay

Reč je o bespovratnim sredstvima za subvencionisanje troškova za nabavku mašina i opreme u ukupnom iznosu od 18 miliona dinara.

Novac je namenjen novoosnovanim privrednim subjektima u cilju lakšeg funkcionisanja i povećanja stepena opstanka na tržištu i zapošljavanja, poboljšanja uslova poslovanja i unapređenja konkurentnosti, kao i sveukupnog daljeg rasta i razvoja preduzetništva u Vojvodini, a sa posebnim osvrtom na mlade početnike.

Novac se odobrava po principu refundacije, a izraz "startap" odnosi se na preduzeća iz svih delatnosti koja su pokrenuta tokom prošle ili tekuće godine, objasnio je resorni sekretar Nenad Ivanišević.
 
"Mnoga istraživanja su pokazala da su upravo prva i druga godina kritične za opstanak novootvorenih preduzeća i upravo zato je težište ovog konkursa na preduzećima koja su otvorena 2022. i 2023. godine", izjavio je Ivanišević i dodao da prednost imaju privrednici koji su mlađi od 35 godina, ali da će resorni sekretarijat refundirati iznos sredstava i za preduzetnike i preduzetnice koji su stariji s obzirom na to da Nacionalna strategija za zapošljavanje prepoznaje i druga lica kao teže zapošljive kategorije.
 
Svaki privredni subjekt može da dobije od 200.000 do milion dinara, a ukupan iznos mora biti isplaćen do završetka konkursa.
 
Pod nabavkom mašina i opreme podrazumeva se proizvodna i druga oprema koja je u funkciji izrade ili pripreme i dorade finalnog proizvoda i/ili pružanja usluge. Mašine i oprema moraju biti namenjeni za profesionalnu upotrebu u okviru delatnosti.
 
"Ovaj konkurs će nam biti jedna vrsta istraživanja tržišta i potreba biznismena koji kreću u novi biznis, da bismo mogli za sledeću budžetsku godinu da napravimo projekciju kako Sekretarijat za privredu i turizam može da pomogne ljudima koji žele da pokrenu ili su već pokrenuli svoj biznis", objasnio je Ivanišević.
Svi zainteresovani moraju da budu upisani u registar Agencije za privredne registre najranije 1. januara 2022. godine, na neodređeno vreme i da imaju aktivan status, razvrstani su na mikro ili mala pravna lica, ili su preduzetnici paušalni poreski obveznici.
 
Prijave na konkurs počinju danas, 13. jula i trajaće do 14. avgusta 2023. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti