Koja stabla su najviše stradala i da li nam je to pouka: Zelenilo kaže da je vetar kidao čak i hrast

Oluje praćene orkanskim vetrovima oborile su više od 2.000 stabala širom Novog Sada. Pitanje je - koja su to stabla i da li nam vrsta oborenog drveća nešto govori?
Koja stabla su najviše stradala i da li nam je to pouka: Zelenilo kaže da je vetar kidao čak i hrast
Foto: 021.rs
Novosađani su u danima nakon nevremena primetili da je ogroman broj topola oboren, a primećene su i oštećene vrbe. Našoj redakciji stigla su pitanja u vezi sa vrstom drveća koje je najviše stradalo i da li bi nadležni organi mogli da - u skladu sa nastalom štetom, u budućnosti sade otpornije vrste poput hrasta.

Ali situacija nije tako jednostavna. Peskovito i mešovito tlo našeg područja nije pogodno za svaku vrstu, pojedine vrste koriste mnogo vode i sve su to neki od faktora koji ulaze u obzir u plansku sadnju.

Kako je vidljivo na terenu, u nevremenu su stradala i odrasla zdrava stabla, kao i mladice koje nisu izdržale udare vetrova. U dosadašnjoj evidenciji "Gradskog zelenila" je oko 2.000 intervencija na uklanjanju oborenih stabala širom grada i, kako kažu za 021.rs, u velikom broju evidentirana su odrasla stabla sa razgranatom krošnjom, ali je oboren i veliki broj mladih stabala. 
 
"Na osnovu dosadašnjih podataka ne mogu se klasifikovati vrste koje su manje ili više otporne na vremenske nepogode sa zabeleženom jačinom vetra do 100 km/h jer su u oluji, na teritoriji grada, stradale gotovo sve vrste drveća. Neke više, neke manje, ali gotovo da nema vrste koja nije pretrpela štetu", poručuju u ovom preduzeću.
 
Naglašavaju da na otpornost drveća u gradskim uslovima i na njihov životni vek utiče mnogo parametara - ekspozicija, odnos korena i krošnje, zdravstveno stanje stabla, mesto sadnje, kao i pomenuta struktura zemljišta. 
 
"Zemljište na području grada je raznovrsno, a drveće je stradalo tamo gde su bili najjači udari vetra. Pri čemu treba imati na umu da je oluja bila toliko snažna da su stradale i čak hrastove šume na području Sremske Mitrovice, a hrast je vrlo otporna vrsta", kažu u preduzeću.
 
Imali smo iskustva sa olujnim vetrovima koji, kažu stručnjaci, najbrže prolazi kroz korita velikih reka jer ne nailazi na prepreke. Budući da se veći deo Novog Sada nalazi na aluvijalnoj terasi Dunava, čije korito je pogodan koridor za kretanje vetra (a zbog blizine Dunava), zemljište na teritoriji grada je peskovito.
 
"Stoga su lomovi i izvaljivanje šumska vegetacije iz korena prilikom udara oluje orkanske snage bili neizbežna posledica", zaključak je "Zelenila".
 
Oboreno stablo u Vojvođanskoj ulici; Foto: 021.rs
 
Da bi se donela odluka gde će koje drvo biti posađeno, potrebno je da analizu urade i svoja mišljenja daju i stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo, kao i druge institucije. U "Gradskom zelenilu" kažu za 021.rs da se svake godine, prilikom donošenja planova rada, pažljivo analizira koji uslovi i parametri na koji način mogu uticati na drveće u urbanim uslovima.
 
GIS baza javnog zelenila Novog Sada
 
Biraju se vrste koje su otporne na gradske prilike i koje odgovaraju mikroklimatskim, estetskim i funkcionalnim osobinama naše okoline.

"Šteta koju je oluja nanela drveću je ogromna i mi već pravimo planove kako da posadimo duplo više drveća nego što je stradalo u oluji, i da to u najvećoj meri bude već odraslo drveće, pošto je naše preduzeće nabavilo kamion za sadnju odraslih sadnica. U narednim danima, kada se saniraju posledice oluje, 'Gradsko zelenilo' će u saradnji s naučnim institucijama pristupiti detaljnoj analizi svih aspekata posledica nevremena, kao i analizi zelenih površina koje je neophodno obnoviti i na osnovu navedenih parametara pristupićemo odabiru vrsta za jesenju obnovu naših parkova i drvoreda, pogođenih strahovitom olujom 19. i 21. jula", poručuju u preduzeću.

  • Liman 3

    30.07.2023 13:37
    Oko mene
    Veliko kestenje i jablan imaju nalomljenih grana (neodržavanje), ali stoje, osim jednog drveta.

    Od onoga što sam ja sadio, tuje i smokva stoje (održavani savršeno, visine oko 2.5 m), smrča ode, breza ode, mali divlji jasmin stoji (ali je malen, možda 1.5 m).

    Od onog što je sadio komšija iz ulaza, borići, bagremi i tuje stoje (sve savršeno održavano), breza ode.

    A sadiće nam šta nas zapadne, sve se bojim da će kao neki stručnjaci da naprave analizu pa će to, kao da gledam...
  • Nemanja

    30.07.2023 13:35
    @Pera

    Kakve veze ima wifi s drvećem?
  • Vera

    30.07.2023 10:59
    drveće
    Iz nekoliko komentara vidim ono što se desilo i oko moje zgrade i što sam htela da napišem. Potpuno je izvaljeno iz korena nekoliko borova, jedan veoma veliki, a korenje je bilo plitko, kao neki veliki tanjir. Pre nekoliko godina se kod SPENS-a gotovo iz čistog mira, bez nekog velikog vetra izvalio takođe jedan bor.
    Po mom mišljenju njih i ne treba saditi u gradu, izuzev u parkovima, u grupama. Previsoki su, krošnja nije razgranata, ne obezbeđuje neki hlad. Oko moje zgrade ima mnogo drveća različitih vrsta, ima i koprivića, neka su ostala netaknute, pa se može precizno utvrditi koje su vrste najpogodnije. Mislim da je kesten neopravdano zapostavljen u gradu, stablo je debelo, krošnja bogata, a cvet u proleće čaroban. Platani su lepo gradsko drve, lipe takođe, mislim da nisu stradale, a mnogo ih ima u mojoj ulici.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti