Zatvorena turistička agencija iz Novog Sada: Putnici obavešteni SMS-om, ništa od para i letovanja

Više desetina građana preko SMS poruke je u subotu, 5. avgusta saznalo da se njihova letovanja, zakazana mahom za nedelju dana od tada, neće realizovati zbog zatvaranja turističke agencije.
Zatvorena turistička agencija iz Novog Sada: Putnici obavešteni SMS-om, ništa od para i letovanja
Foto: Pixabay
Redakciji 021.rs javljaju se putnici koji su imali avgustovske aranžmane za Španiju, Tursku i Grčku preko novosadske agencije "City travel".
 
Samo nedelju dana pre puta, od vlasnika agencije Gorana Pašića saznaju da na letovanje neće ići "zbog finansijskih poteškoća" agencije, koja je zatvorena.
"Račun je u blokadi, turistička inspekcija i MUP posebno odeljenje ne dozvoljavaju dalji rad. Svi aranžmani su otkazani od nas ili organizatora", navodi se u lančanoj SMS poruci koju su putnici dobili. 
 
Građani koji su uplatili aranžmane tada saznaju da ova agencija, njihov subagent, odnosno posrednik u putovanju, novac nije ni prebacio organizatoru, pa njihova letovanja nikada nisu ni bila rezervisana.
"Mi smo prvi deo putovanja za Španiju uplatili u maju, drugi deo u junu, uredno smo dobili ugovor da je ceo aranžman isplaćen, a u subotu smo saznali da mu MUP i inspekcija ne dozvoljavaju dalji rad. Od organizatora smo saznali da nismo ni bili u sistemu, nema rezervacije našeg putovanja", priča za 021.rs A. S.
 
Budući da su mnogi pogođeni ovim okolnostima međusobno stupili u kontakt, shvatili su da je ova sudbina zadesila sve aranžmane agencije "City travel" za avgust.
 
"Pritom je nekome rezervisao letovanje, ali nije uplatio novac, nekome je bilo uplaćeno samo 100 evra. Negde u maju nam je ponudio da, budući da smo njegovi stalni putnici, ostvarimo popust od pet do 10 odsto ako ostatak puta isplatimo kroz vikend. Malo smo i na to naseli", priča A. S.
 
Ona je, inače, ranije putovala preko ove agencije i imala je mahom pozitivna iskustva, te je njene agencije preporučivala prijateljima. I oni su sada, nažalost, prevareni.
 
Na put u Tursku 14. avgusta neće ići J. B. i njena drugarica. Ceo aranžman platile su u junu, ali je ista SMS poruka stigla u subotu.
 
Ova Novosađanka opisuje razgovor sa vlasnikom kao neobično hladan.
 
"Ja sam vlasnika zvala. Hladnim glasnom odgovorio mi je kako funkcioniše na isti način već 13 godina, da nikada nije dolazio ni u kakav problem. Htela sam da izvučem bilo šta od našeg letovanja, da iskoristimo bar hotel, pa sam ga pitala da objasni šta je tačno uplatio i šta mi imamo. Rekao je da nije još ni avionske karte kupio, da to radi dva-tri dana ranije. Sumnjam da novac koji mu putnici uplaćuju u tim kratkim rokovima, a zbog navodnog popusta na lojalnost, on zapravo koristi da bi drugim putnicima u poslednji čas kupio vaučere, a potom to isto čini sa nekom drugom grupom putnika", navodi J. B. u razgovoru za 021.rs.
 
Ovoj putnici je vlasnik tokom razgovora rekao i da ima probleme da pronađe agencije s kojima bi radio.
 
"To je tako hladnokrvno rekao. Sve ovo vreme je pokušavao da pronađe neku agenciju koja bi realizovala putovanje, ali su sve znale za njegove, kako je to opisao, 'milionske dugove'. Ostala sam bez teksta kad je to rekao", navodi J. B.
 
Ona, kao i drugi putnici, razmenili su svoja iskustva i na društvenim mrežama. Mnogi planiraju da naplate štetu u sudskim postupcima.
 
Vlasnik "City travel" agencije oglasio se na zvaničnoj Fejsbuk stranici kratkom objavom da prestaje da radi od 5. avgusta "kao što ste verovatno čuli, zbog finansijskih problema".
 
"Razumemo one koji su nezadovoljni, svakako smo imali najbolje namere, kao svih prethodnih 13 godina. Posebno se zahvaljujemo ovih 90 posto putnika i kolega, koji nam šalju poruke podrške... Većina nam je pisala da ćemo zajednički dogovoriti neki duži rok za vraćanje sredstava. Hvala puno...", navodi se u ovoj objavi.
 
Prema zvaničnoj evidenciji, agencija sa sedištem u Laze Kostića 4 u blokadi je već tri dana na iznos od 370.466 dinara, ali joj to nije prvi put. Agencija je bila u prinudnoj blokadi pet puta u poslednje dve godine, naplaćivali su se i izvršitelji, a protiv agencije je pokrenuto i nekoliko sudskih sporova. 
 
Sva tri računa bila su blokirana pre samo dva meseca. Pre osam meseci je agencija tužena na iznos od 323.356 dinara, a mesec dana pre toga sva tri računa ponovo su bila u blokadi i to na iznos od 123.200 dinara. 
Ova agencija nije članica Nacionalne asocijacije turističkih agencija YUTA, te putnici nemaju YUTA garanciju putovanja sa povraćajem novca u roku od 15 dana, niti druge zaštitne mehanizme.
 
Redakcija 021.rs kontaktirala je turističku inspekciju i izvestiće javnost čim se nadležni oglase.
  • NS

    11.08.2023 14:16
    Putavao preko njega u hurgadu
    2019 i pokušao i nama pred put kao odložiti ali na moje ok al mi onda sad odmah vracaš duplo ili iz agencije ne izlaziš u komadu naprasno sređuje situaciju i letovanje bilo odlično.
    Na žalost neke je poznanike zavrnuo i čak su ga i tužili,jedva pare izvukli.
    Ne mogu da verujem da još radi i prodaje na istu foru.Inače lik se opasno kocka na žalost vašim parama.
  • Ha,ha,ha

    08.08.2023 14:48
    A šta je sa Kompasom??? To više niko ne spominje???
  • Boki

    08.08.2023 12:06
    Letovao sam preko City travela pre desetak godina, vlasnika i lično poznajem. Sve je prošlo u najboljem redu tada. Pretpostavljam da je ove ili prošle godine nekako napravio dug, koji je posle "balansirao" novim uplatama. Zašto je došlo do toga ostaje pitanje, pošto znam da Pašić nije imao nikakve poroke u prošlosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti