FOTO: Pored Novkabelove kule će se graditi tri poslovne osmospratnice

Pored poznate "Novkabelove kule" u Industrijskoj zoni, nedavno potpuno rekonstruisane, gradiće se tri poslovne zgrade sa osam spratova.
FOTO: Pored Novkabelove kule će se graditi tri poslovne osmospratnice
Foto: 021.rs (Screenshot/ Google Earth)

Kako se može videti u urbanističkom projektu koji se trenutno nalazi na javnom uvidu, objekti će biti sagrađeni na trenutno neuređenoj zelenoj površini Novkabelovog kompleksa, uz Industrijsku ulicu.

Površina koja je obuhvaćena planom je veća od 14.700 kvadratnih metara. Projekat potpisuje urbanista Rade Avramov iz biroa "A.R.HITEKT 5".

Novkabelov kompleks nastavlja da se oživljava, te se u njemu sada planiraju zgrade visine 34 metra. U njima će raditi više od 1.400 ljudi. 
 
Takođe, predviđa se da zgrada sa osmospratnim lamelama A i B izgleda kao da je postavljena na postamentu, koji će imati prizemlje i jedan sprat. Iznad toga se formiraju kule istih dimenzija i proporcija, ali različite fasade.
Objekat sa lamelom C će se nalaziti između kule-lamele A i već postojeće kule upravne zgrade Novkabela (sadašnja zgrada M&I Systems Group). 
 
Projekat predviđa da u okviru objekta bude smešteno 40 poslovnih prostora, četiri lokala komercijalno-poslovne namene, restoran i ostali prateći sadržaji. 
 
"U prizemlju se nalaze foajei - nezavisni pristupi poslovnim prostorima na višim etažama, preko kojih se pristupa jezgrima sa vertikalnim komunikacijama i restoranu u centralnom delu prizemlja. Vertikalne komunikacije se pružaju od nivoa podruma do nivoa osmog sprata... Poslovni prostor na višim etažama koncipiran je takođe u formi otvorenog plana. Kancelarije imaju prirodno provetravanje i osvetljenje dok se u središnjem delu svake od kula nalazi jezgro sa vertikalnim komunikacijama, instalacijama i sanitarnim prostorijama. Na krovu svake od kula planiran je smeštaj mašinskih-termotehničkih i drugih neophodnih instalacija", navodi se u projektu.
 
 
Lamele A i B imaće gotovo 12.700 kvadratnih metara, dok će lamela C imati više od 5.400 kvadrata. Prva faza predviđa izgradnju lamela A i B, dok će se lamela C graditi u drugoj fazi.
 
Oko objekata će biti izgrađena 223 parking mesta, od čega je 13 predviđeno za osobe sa invaliditetom, a šest će biti opremljeno punjačima za električne automobile. 
Do pre nekoliko meseca urbanistički projekat predviđao je višu zgradu sa dve lamele od 13 etaža sa podrumom i nižu zgradu od šest spratova. 
 
Iako nema objašnjenja zašto se odustalo od ove spratnosti, kojom bi se verovatno nadvisila i Novkabelova kula od 12 spratova, treba ukazati na to da je prema urbanističkim planovima u ovom delu grada dozvoljena izgradnja objekata do osam spratova upravo kako bi se sačuvala dominantna uloga upravne zgrade fabrike koja je nekada zapošljavala više od 5.000 radnika.
 
Ovaj urbanistički projekat je na javnom uvidu do 24. avgusta. Projekat se može pogledati na sajtu Grada Novog Sada
 
Primedbe i sugestije na projekat se šalju na mejl planiranje@uprava.novisad.rs do kraja javnog uvida. 
  • 021

    23.08.2023 20:38
    Šira slika
    Kabel je nastao pre Tita.
  • Dule

    23.08.2023 17:58
    @Hdhxj
    Radim u Švici, nemam veze ni sa jednom navedenom firmom ni poslovno ni lično.
  • Stanoje

    23.08.2023 16:01
    Strucnjaci!!!
    Meni nije jasno ko projektuje 223 parking mesta na tri zgrade od osam spratova za 1400 zaposlenih, jos u industrijskoj zoni koja je van grada gde se podrazumeva da ce ljudi dolaziti automobilima.

    Kod zgrade M&I system-a ima oko 135 parking mesta, i danas u sred sezone godisnjih odmora i rada od kuce je popunjeno skoro 80 parking mesta.

    Pogledajte sliku:
    https://pasteboard.co/jCH0iMyDnw2k.png

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti