Novosadska opozicija traži besplatne udžbenike i za đake u Novom Sadu

Novosadski odbori stranke Slobode i prave i stranke Zajedno oglasili su se povodom početka školske godine.
Novosadska opozicija traži besplatne udžbenike i za đake u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Oni, pre svega, zahtevaju besplatne udžbenike za novosadske đake. Stranka Zajedno poziva Novosađane da potpišu peticiju za besplatne udžbenike za novosadske đake, kako bi oni imali ista prava kao učenici u Beogradu.

SSP: Nema para za besplatne udžbenike, a novac se presipa u megalomanske projekte

Stranka slobode i pravde navodi da se početak školske godine dočekuje sa zebnjom.

"Grad Novi Sad mogao bi, u okviru svojih nadležnosti, da učini da deci i roditeljima polazak u školu bude lakši makar novčano, ali izgleda da to ne želi. Jer, kako drugačije objasniti da već skoro godinu dana ignorišu zahteve Gradskog odbora Stranke slobode i pravde da se đacima obezbede besplatni udžbenici", pitaju iz ove stranke.
 
Kako dodaju, čelnici grada kažu da nema para, a istovremeno se "novac šakom i kapom presipa u megalomanske projekte", poput turbo kružnog toka i parka kod Spensa.
 
"Jednostavno, naprednjačka vlast ni na koji način ne želi da pomogne građanima, jer ne samo da 'nema para' za udžbenike, Grad ne želi da pomogne ni sa finansiranjem jednog besplatnog obroka u školi, a nema sluha ni za konačno ukidanje naplate gradskog prevoza za sve učenike osnovnih i srednjih škola", ističe SSP.
 
Zajedno: Vlast mora da shvati da je obrazovanje investicija, a ne trošak
 
Zajedno za Novi Sad poziva sve Novosađane i Novosađanke da potpišu peticiju za besplatne udžbenike za sve đake, kako bismo izvršili pritisak na Vladu Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo prosvete, i obezbedili jednake uslove obrazovanja za svu decu u Srbiji, bez obzira na to odakle su ili kojoj socijalnoj kategoriji pripadaju.
 
"Mi još od 30. januara ove godine apelujemo da se obezbede besplatni udžbenici svim učenicima i učenicama u Novom Sadu, kao što je to urađeno u Beogradu. Aktuelna gradska vlast mora da shvati da je ulaganje u obrazovanje investicija a ne trošak, i da omogući svoj deci u Novom Sadu besplatne udžbenike", izjavio je kopredsednik Zajedno! za Novi Sad, dr Radivoje Jovović.
 
Ističu da je kvalitetno, dostupno i sigurno obrazovanje garant budućnosti i boljeg života za sve  građane.
Profesorka u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj" i kopredsednica Zajedno za Novi Sad, Marija Vasić, ističe
da "znanje nije privilegija, već pravo".
 
Podsetimo, u Novom Sadu besplatne udžbenike dobijaju samo đaci prvaci koji nisu pravo na besplatne udžbenike prethodno ostvarili putem Ministarstva prosvete.
  • Zoki

    24.08.2023 08:29
    Besplatni udzbenici
    Nesto se ne secam da je ista Bilo besplatni dok su "zuti" Bili na vlasti. Sad su se izdelili da zametnu Trag. Ali I'ma onih Koji se secaju sta je uradjeno od Pionirskog grada u Beogradu I slicno. Sta je Bilo u NS kad je vladao Pajtic.
  • Perikle

    24.08.2023 00:12
    Kakav sjajan tandem Vasić-Jovović!
    Lepo je videti normalne ljude u politici.
    Zajedno ima moj glas!
  • Sima

    23.08.2023 21:04
    Ne znaju koliko su šuplji!
    Ako grad plaća, da li to po njima znači da su besplatni?
    Ovi će se isto ponašati kao i naprednjaci. Pohlepni pajaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.