Sutra zaseda Skupština APV: Na dnevnom redu rebalans, diskusija o bezbednosti dece, pošumljenosti...

Poslanici Skupštine Vojvodine u utorak će usvojiti novi rebalans budžeta Pokrajine kojim se, između ostalog, izdvaja novac za saniranje štete od dva olujna nevremena širom Vojvodine.
Sutra zaseda Skupština APV: Na dnevnom redu rebalans, diskusija o bezbednosti dece, pošumljenosti...
Foto: 021.rs

Pokrajinska vlada rebalans je usvojila još pre mesec dana, ali on tek sada dolazi na razmatranje i usvajanje. Kako smo pisali, drugim rebalansom budžet APV se povećava za 6,2 milijarde dinara u odnosu na prethodni rebalans (donet samo mesec dana ranije) i iznosiće 122,9 milijardi dinara.

Rebalansom će pola milijarde dinara biti usmereno gradovima i opštinama, pa će tako najveću sumu dobiti Grad Novi Sad i to 250 miliona dinara, Opština Bačka Palanka dobiće 100 miliona dinara, dok će po 50 miliona dinara dobiti Sremska Mitrovica, Šid i Ruma.

Novac će dobiti i Fakultet tehničkih nauka. Ovoj ustanovi će za saniranje štete od oluje biti usmereno 14,4 miliona dinara, dok će Naučno-tehnološkom parku po istom osnovu pripasti 4,7 miliona dinara.
 
Ogroman iznos izdvaja se za opremanje Kamenice 3 sa PET centrom i to 1,2 milijarde dinara. Interesantno je da je na predlog ovog rebalansa stigao amandman Uprave za kapitalna ulaganja APV, koja traži povećanje iznosa namenjenog za izgradnju Narodnog pozorišta u Subotici i to dodatnih 150 miliona dinara za "dodatne i nepredviđene radove u 8/2 fazi". 
 
Kako izgleda rebalans detaljnije čitajte OVDE.
 
Na dnevnom redu sednice biće i izmene u korišćenju novca iz budžetskog fonda za šume, gde će suma prethodno namenjena za podizanje novih šuma biti preusmerena na melioraciju šuma degradiranih tokom julskih nevremena. Razlog je činjenica da, kako se navodi u ovoj odluci, nije bilo prijavljenih pravnih lica zainteresovanih za novac za podizanje šuma, pa se ta sredstva preusmeravaju gde će biti i potrošena.
 
U analizi sadašnjeg stanja ovog predloga, koji će biti i pred poslanicima, navodi se da je Vojvodina jedna od regija u Evropi sa najmanjim stepenom šumovitosti (od 6,3 do 7,1 odsto). Veliki problem je neravnomeran raspored šuma, pa tako neke opštine imaju više od 30 odsto šumovitosti (Beočin, Petrovaradin, Sremski Karlovci, Šid) dok druge imaju manje od procenta (Temerin, Srbobran, Mali Iđoš, Kikinda, Plandište, Žitište).
 
Menja se i godišnji program korišćenja novca iz fonda za vode. Kako je 021.rs već pisao, zbog sporazuma Ministarstva poljoprivrede i poljoprivrednika o olakšicama za paore ove godine se ukida 50 odsto, a od naredne godine celokupna naknada za odvodnjavanje, zbog čega će "Vode Vojvodine" i "Srbijavode" ostati bez dela prihoda.
 
U predlogu izmene ovog godišnjeg plana, koji će biti razmatran na sednici, navodi se procena "Voda Vojvodine" - očekuju gotovo upola niži prihod od naplate naknade za odvodnjavanje za 2023. godinu kod fizičkih lica (plan od 2,1 milijardu dinara treba umanjiti za 1,2 milijardi dinara), a potrebno je umanjiti i prihod od naknade za odvodnjavanje kod pravnih lica (plan od 800 miliona dinara umanjuje se za 300 miliona dinara). Stoga se ceo program korišćenja novca iz budžetskog fonda za vode prilagođava tako što se traži uvećanje u iznosu od 250 miliona dinara.
 
Na dnevnom redu ove sednice biće, između ostalog, i informacija o preduzetim merama utvrđivanja stanja u oblasti bezbednosti dece i učenika, o kojoj će 021.rs pripremiti poseban tekst.
 
Sednica počinje 29. avgusta u 10 časova u zgradi Skupštine Vojvodine. Ovo je, inače, peta sednica Skupštine APV ove godine.
  • Tugomir

    28.08.2023 12:15
    Zali Boze svega u vezi pokraj
    Mirovic neradnik dobio instrukcije iz Beograda sta kome mora dati...sramote ljudske
  • Bubi

    28.08.2023 11:41
    Koliko dnevnica,službenih auta sa klimama…Za čega to služi???
  • Seljak

    28.08.2023 10:44
    Naknada za odvodnjavanje
    Nešto se ne slaže u ovoj računici. Očekuje se umanjenje prihoda Voda Vojvodine od 1,2 milijarde plus 300 miliona, što je ukupno 1.5 milijadi dinara, a traži se 250 miliona. Kako to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti