VIDEO, FOTO Novosadski stručnjaci pokrenuli "Scolio lab": Mesto za sportiste, formu i efikasnost

Stručnjaci novosadskog "Scolio centra" oformili su stručni tim koji asistira sportistima i rekreativcima na najsavremeniji način.

"Scolio lab" je nova dijagnostička laboratorija za biomehaničku analizu tela.

Utvrđivanje trenutnog stanje sportista, praćenje oporavka nakon operacije ili povrede, rehabilitacija, rekreacija i mapiranje pokreta osnove su rada stručnog tima "Scolio laba", koji se oslanja na poslednju tehnologiju u sportskoj dijagnostici. Sportski klubovi, profesionalni sportisti i rekreativci već sada koriste prednosti "Scolio laba" kako bi saznali koliko su fizički spremni, u formi i/ili skloni eventualnim povredama budući da je moguće utvrditi potencijalni rizik od povrede.

Idejni tvorac ove savremene laboratorije je novosadski kineziterapeut, internacionalni instruktor Schroth metode koja se primenjuje kod korekcije deformiteta kičmenog stuba i osnivač "Scolio centra" mr Nikola Jevtić. Njegova namera bila je da, uz asistenciju obučenih profesionalaca, asistira sportistima i rekreativcima mimo redovnog rada u poboljšanju njihove efikasnosti i generalnog fizičkog zdravlja. Laboratorija je potpuno opremljena i u funkciji oko dva meseca, a spremna je i da sarađuje sa sportskim klubovima.
 
"Oprema koja je u upotrebi u 'Labu' neverovatno je korisna za niz analiza koje redovno prate pojedinci i klubovi. Sa klijentima rade naši Miroslav Popadić i Filip Lazić, koji efikasno smanjuju faktor ljudske greške time što primenjuju tehnologiju koja daje precizne podatke o stanju mišića i tkiva. Oprema za testiranje prati kretanje tela bez i sa silama, meri obim pokreta u svim ravnima, varijantama i složenostima, primenjujući senzore koje koriste najbolji svetski sportski klubovi. Takođe je važno naglasiti da je moguće i vežbati na aparaturi - imamo kontrolu pokreta u svakom trenutku", objašnjava Jevtić.
 
 
To znači da sportisti i rekreativci u "Scolio labu" mogu da dobiju detaljnu dijagnostiku mišićne snage i njihove uzajamne aktivacije pri određenom pokretu, stanje oporavka od povrede, kao i plan za dalji rad na usavršavanju fizičke spremnosti, što je naročito bitno za profesionalce, reprezentativce i timove. Instruktor "Scolio centra", predavač i spoljni saradnik plivačke reprezentacije Srbije Miroslav Popadić pojašnjava da je primenom preciznih analiza moguće, na primer, predložiti idealne termine za početak klupskih treninga, ali i napraviti individualne planove treninga i rehabilitacije.
 
"Ovi planovi pomažu svakom sportisti da pruži svoj maksimum, u bezbednom okruženju i u svojoj najboljoj fizičkoj spremi. Potrebno je da se uspostavi saradnja uživo kako bismo - primenom dijagnostike, dobili inicijalne podatke i na osnovu njih razvili dalji plan rada, oporavka ili treninga. Čim taj vrlo bitan deo posla obavimo, svaki sportista može da prati svoj napredak putem individualnog naloga napravljenog u 'Scolio labu' čak i kada je u inostranstvu, što znači i bolji rad na daljinu", objašnjava Popadić.
 
"Scolio lab" je otvoren i za rekreativce kojima je potreban bolji uvid u kondiciju i fizičko zdravlje mišića, zglobova i tkiva. Ukoliko rekreativac oseća, na primer bol u leđima, analiza stanja u "Scolio labu" može da otkrije mišićni disbalans i razlike u opcijama za kretanje u različitim telesnim segmentima. Samim tim, stručnjaci dobijaju jasniju sliku o stanju klijenta i budućem smeru vežbanja i oporavka.
 
 
Osim Miroslava Popadića, sa kljentima radi Filip Lazić, čiji rad je već godinama usmeren na rešavanje bolova u leđima. Filip je nedavno imao priliku da se dodatno usavršava u svojoj struci na Univerzitetu Stafordšir u Engleskoj i da u njihovoj laboratoriji za biomehaniku stekne novo znanje i iskustvo. 
 
Navedeni univerzitet, inače, usko sarađuje sa trenerima u engleskoj Premijer Ligi i, kako naglašava Lazić,  ta sinergija struke i nauke veoma je važna za dalji razvoj i unapređenje sporta. 
 
“Scolio centar” usko sarađuje sa Fakultetom sporta i fizičkog vaspitanja, pa je samim tim sa Lazićem u Engleskoj bio i asistent biomehanike sa ovog novosadskog fakulteta Bojan Rašković.
Usluge "Scolio laba" nisu namenjene samo sportistima - specijalisti laboratorije angažuju se i na obukama trenera u oblasti bolova u leđima. Takođe u sklopu “Scolio centra” nalazi se i ambulanta za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, što omogućava sve vidove rehabilitacije.
 
Vrata "Scolio laba" otvorena su za sve sportiste, klubove, trenere i rekreativce u "Scolio centru" na Bulevaru Evrope 36. 
 
Detaljnije informacije možete dobiti odlaskom lično, kao i na broj telefona 062/15-16-330. Sve što vas zanima o radu "Scolio centra" saznajte na zvaničnom sajtu OVDE, kao i na Fejsbuku i Instagramu.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti