Projekat planiranog sedišta Parking servisa na Mišeluku na javnom uvidu: Predviđeno dosta zelenila

Urbanistički projekat planiranog sedišta JKP "Parking servis" nalazi se na javnom uvidu.
Projekat planiranog sedišta Parking servisa na Mišeluku na javnom uvidu: Predviđeno dosta zelenila
Foto: 021.rs
Projekat je izrađen kako bi se stvorili uslovi da ovo javno preduzeće, po prvi put od osnivanja pre dve decenije, dobije stalnu lokaciju i svoju upravnu zgradu i to na delu prostora koji se vodi kao Mišeluk II.
 
Takođe, premeštanjem Parking servisa na Mišeluk, stvoriće se uslovi da na Podbari, u Ulici Filipa Višnjića, gde je sada parking i deo prostorija preduzeća, bude park od nekoliko hiljada kvadrata.
 
Smeštajem Parking servisa na Mišeluku nastaviće se dovođenje javnih službi u taj deo sremske strane grada koji se ubrzano urbanizuje.
 
Parking servis će tako biti treća javna ustanova koja će se tu smestiti, jer se u novu zgradu uselio RTV, a sagrađena je i Kovid bolnica koja je u međuvremenu pretvorena u bolnicu koju koriste razne klinike Kliničkog centra Vojvodine.
Urbanističkim projektom koji pokriva 3,87 hektara se, kako se navodi u dokumentu, definiše sadržaj kompleksa, namena, položaj i dimenzije objekta, parterno i hortikulturno uređenje slobodnih površina, način pristupanja i potrebnog prostora za parkiranje, kao i uslovi za priključenje na infrastrukturu.
 
Prostor koji će zauzeti sedište Parking servisa je 2,57 hektara, dok je ostatak saobraćajnica. Radi se o trenutno zelenom i neuređenom prostoru na samom kraju petlje na Mišeluku, koji je zbog slepog dela poznat i kao mesto okupljanja ljubitelja motora i automobila. Kada se bude sagradio Parking servis, slepi deo petlje će biti ulaz u kompleks.
 
Sedište javnog preduzeća će imati jednu poslovnu zgradu ugaonog oblika, visine koja varira od prizemlja do dva sprata, a jedan deo će imati i podrum. Osnova prizemlja će biti skoro 3.900 kvadrata bruto.
 
Tu će biti smešteni administracija i druge službe, garaža, radionica i magacini.
 
 
U podzemnoj garaži će se parkirati 13 radnih vozila, 18 službenih automobila i oko 250 bicikala iz sistema za iznajmljivanje. Kapacitet parkinga za zaposlene i stranke je 140 mesta, dok će na delu predviđenom za odlaganje vozila koje doveze Pauk služba biti 80 mesta. Bicikli će imati i svoj parking prostor kod ulaza u objekat, ali kapacitet za sada nije definisan.
 
Takođe, kompleks će imati prizemnu portirnicu od 25 kvadrata, perionicu sa nadstrešnicom površine 140 kvadrata, trafostanicu, a pod zemljom će biti ukopani rezervoar za vodu, uljni separator, retenzija, pumpna stanica i pumpna stanica za fekalne vode.
 
Predviđeno je i da parking ima skoro 2.000 kvadrata.
 
Ceo kompleks će biti okružen drvoredom i oko 1,5 hektara će biti pod zelenilom, odnosno preko 58 odsto prostora budućeg sedišta Parking servisa.
 
I skoro 7.000 kvadrata okolnog prostora koji je u obuhvatu urbanističkog projekta biće zelene površine, pa će od 1,3 hektara okoline više od 52 odsto biti zelenilo. To je redak slučaj planiranja u Novom Sadu u poslednje vreme sa ovako visokim procentom ozelenjavanja.
 
U urbanističkom projektu koji je na javnom uvidu navodi se da je za idejni projekat odgovoran arhitekta Đorđe Bajilo iz istoimenog biroa.
Uvid u planirani kompleks Parking servisa na Mišeluku II je moguć do 4. septembra u Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3, na II spratu, u kancelariji 32, svakog dana od 10 do 13 časova, kao i na sajtu Grada.
 
Primedbe i sugestije na plan se šalju do kraja javnog uvida na mejl: planiranje@uprava.novisad.rs.
  • Nixon

    07.09.2023 22:45
    Petlja
    Zar preko te parcele ne treba da pređe nastavak ulaznog auto-puta u NS, a koji treba od mosta Slobode da se spoji iza Sremskih Karlovaca na već napravljen izlaz za Maradik (gde je trenutno polu-profil auto-puta do magistrale NS-IN) ? Bilo nekad u planovima.
    Ili ako je to odbačeno da tu bude petlja i spajanje na brzi out NS-RU, koji se trenutno gradi.
  • Maler

    02.09.2023 16:51
    "U podzemnoj garaži će se parkirati 13 radnih vozila, 18 službenih automobila"
    Toliko o tome.
  • Bicikla???

    01.09.2023 22:46
    Bicikla??? Toliko??? A kako ce prilaziti? Preko mosta slobode???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti