FOTO: Stanovnike Podbare u podrumu sačekale fekalije posle kiše

Dok su delovi Novog Sada nakon pljuska u nedelju, 3. septembra, bili pod vodom, Podbara je bila pod fekalijama.
Podbarčanin J. K. iz Kosovske ulice koji se javio se redakciji 021.rs kaže da se tokom pljuska kanalizacija izlila na ulice i potom slila u garaže, suterene i podrume.

To se desilo 3. septembra, a tri dana kasnije njihov problem nije u potpunosti bio rešen.

"Svi naši pokušaji da kontaktiramo nekog u Gradu da izađe, napravi uviđaj nisu urodili plodom. U mesnoj zajednici se niko ne javlja. U međuvremenu smo se sami organizovali da saniramo šta se desilo", kaže ovaj stanovnik Podbare i dodaje da su angažovali firmu da ispumpa vodu iz njihove garaže i spere prljavštinu.
 
 
Kako kaže, i od ranijih kiša je bilo materijalne štete, ali ovog puta je bila "mnogo većih razmera".
 
"Slučajni prolaznik bi verovatno rekao 'pa dobro, pala je kiša poplavio je podrum'. Ali zapravo, nije kišnica ušla u podrum, već biološki otpad. Posle dva dana vađenja vode ostalo je nešto što se plašimo da bacimo u kontejner. Da nismo ništa radili, imali bismo izvor kolere u centru Novog Sada. Niko nije došao da spere i očisti i odradi dezinfekciju. Samo da su nam kontejner doneli za biološki otpad, nama bi to značilo", navodi ovaj Novosađanin. 
 
Zaključuje da bi voleo da se neko iz grada ili mesne zajednice oglasi, bar da se priča o tome kako bi se ovakve situacije u budućnosti sprečile.
 
 
Portalu 021.rs javili su se i stanari Ulice Filipa Višnjića koji takođe tvrde da se u njihovoj ulici izlila kanalizacija.
 
Kako saznaje 021.rs, komunalna inspekcija je izašla na teren u ponedeljak, 4. septembra, po službenoj dužnosti i jednoj zaprimljenoj prijavi.
 
"U momentu inspekcijskog nadzora utvrđeno je, da je u Kosovskoj ulici, na više mesta, došlo do zagušenja i izlivanja fekalnih voda iz sistema javne kanalizacije", navode u odgovoru iz Grada za 021.rs.
 
Ističu da je upućen hitan dopis JKP "Vodovod i kanalizacija" da se na početku ulice, po prijavi građana, odguši kanalizacija, kao i na sredini ulice i na uglu Kosovske i Jaše Ignjatovića. "Vodovod" je nezavisno od navedenih adresa odgušila i isprala mreže kanalizacije, gde god je to bilo potrebno, a što je utvrđeno kontrolnim inspekcijskim nadzorom 6. septembra.
Takođe, predstvanik "Vodovoda" je, kako navode u Gradu, izjavio da problem nastaje za vreme obilnih padavina kada kanalizaciona mreža ne može da primi, za vrlo kratko vreme, toliku količinu vode, te dolazi do plavljenja suterenskih stanova i podzemnih garaža.
 
"Navedeni objekti nisu priključeni na sistem kanalizacije u skladu sa uslovima JKP 'Vodovod i kanalizacija' i, kako se radi o kućnim instalacijama, o njima su dužni da brinu vlasnici i stambene zajednice preko svojih upravnika", dodaje se.
 
Osim Kosovske ulice, javno preduzeće je postupalo na teritoriji cele MZ "Podbara", gde je, kako kažu, sada sistem javne kanalizcije u tehnički ispravnom stanju.
  • Milorad

    09.09.2023 09:11
    Pa dobro,bice 10000 za omladinu i 20000 za penzionere za izbore.Kome je sad bitna kanalizacija….
  • Podbara

    08.09.2023 23:44
    Evo moja zgrada je priključena kako treba na okretnici šestice, pa isto potop u garazama sa ulice se sve sliva jer odvodi ne mogu da progutaju vodu ni sat vremena posle prestanka kise. Mi ih i ne zovemo iz nasih zgrada nego sami platimo svaki put, al smo se dogovorili da se kandidujemo na sledećim mesnim i lokalnim izborima. Za kanalizaciju u Kosovskoj!
  • Sonja

    08.09.2023 23:24
    To očekujete i u Centru jer ulicu Zlaten grede spuštaju 80cm i postavljaju neke betonjerke gde ce biti neko drveće pa će sve da se začepi u okolini. Srećno sa najvišljim delom NS. Sve ode u Dunav.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti