FOTO: Vučević, Porfirije, Irinej i Đurić na osveštavanju crkve povodom 100 godina Veternika

Hram Prepodobnog Simeona Mirotočivog u Veterniku danas je osveštan povodom 100 godina ovog novosadskog prigradskog naselja.
Svečanosti su prisustvovali ministar odbrane i bivši gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, kao i sadašnji gradonačelnik glavnog grada Vojvodine Milan Đurić.
 
Održana je i liturgija koju je služio patrijarh Porfirije, u okviru obeležavanja 100 godina postojanja Veternika.
Patrijarh Porfirije u veterničkom hramu liturgiju je služio uz episkopa bačkog Irineja, i episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja i mohačkog Damaskina, kao i sveštenstva Eparhije bačke.
Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi istakao da je osvećenjem ovog hrama Veternik dobio svoju dušu, jer ono što je duša za čoveka to je hram božji u jednom naselju. 
 
 
On je pozvao da ovaj hram bude mesto sabiranja pravoslavnih Srba, gde god da žive, "da pokažemo da jesmo narod božji i narod hrišćanski".
 
Veternik je nastao pre jednog veka kada su porodice srpskih ratnika koji su preživeli albansku golgotu i Solunski front, naseljene na tom prostoru dajući mestu ime Veternik kao spomen na planinu na Kajmakčalanu prilikom proboja Solunskog fronta, gde su izgubili vid od posledica bojnog otrova koji je na njih bačen.
 
U čast dobrovoljaca srpske vojske, za borbu na planini Veternik u Prvom svetskom ratu, ispred hrama podignut je i Spomenik srpskom dobrovoljcu.
 
Veternički hram, posvećen svetom Simeonu Mirotočivom, ocu Svetog Save, nalazi se u samom centru naselja, a za taj objekat vezuje se epitet jednog od najlepših verskih objekata u Srbiji, koje pripadaju građevinama s kraja 20. veka.
  • Pravnik

    12.09.2023 14:51
    @Mihajlo_ns
    Poštovani gospodine, nigde u Ustavu Republike Srbije ne stoji ovo što ste ovde "citirali" kao "podsetnik". U pitanju je vaša proizvoljna izmišljotina koja nije utemeljena u Ustavu i štaviše je direktno u suprotnosti sa nadležnim zakonom te kao takva ne može da ikoga na nešto podseti kada predmet podsećanja postoji jedino u vašoj glavi. I činjenice se ne mogu promeniti ponavljanjem istog komentara sat vremena kasnije. Lečite se.
  • Darinjo

    12.09.2023 09:04
    Parada apsurda, ljudi zbog kojih 95% Veternicana tu zivi umesto negde drugde, u svojim prvobitnim domovima, su dosli da osvestaju crkvu!
  • Mihajlo_ns

    11.09.2023 15:19
    hkm
    Kratak podsetnik iz ustava R Srbije:
    "Ustav Republike Srbije nedvosmisleno obavezuje potpunu, apsolutnu i bezuslovnu odvojenost države i državnih organa i institucija od svih religija, crkava i verskih zajednica. U državnim organima i institucijama ne sme biti zastupljena nijedna religija, a država mora biti laička."

    Toliko poštovanju ustava i ustavnih načela od ovih prefarbanih radikala koji su nam ukrali 11 godina života od kaka su zajahali i ne misle da sjaše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.