Kako vlast ćuti u Skupštini Novog Sada: Većina odbornika reč nije rekla za dve godine

Dijalog u Skupštini grada Novog Sada, prema podacima sa sednica od početka 2022. godine, gotovo da ne postoji. Za govornicom se našlo tek 40 odsto odbornika, većina je ćutala.
Kako vlast ćuti u Skupštini Novog Sada: Većina odbornika reč nije rekla za dve godine
Foto: 021.rs
Portal 021.rs analizirao je izveštaje sa sednica Skupštine grada iz 2022. i 2023. godine, a rezultati pokazuju da su neku vrstu dijaloga, kao i ranijih godina, pokušavali da pokrenu samo opozicioni odbornici.

Međutim, njihove inicijative brzo su se završavale jer nije bilo replika na obraćanja.
Vladajuća odbornička grupa "Aleksandar Vučić - Za našu decu" ima 47 odbornika od ukupno 78 njih koliko ih ima u lokalnom parlamentu. Međutim pred govornicu je tokom prošle i tekuće godine izašlo samo njih trinaestoro.

U međuvremenu, videlo se mnogo toga, bilo je i okršaja ispred skupštine, bilo je i sukoba ispred same sale. Bilo je i toga da odbornici vreme ubijaju na telefonima, jer između glasanja ne znaju šta će od dosade.
Interesantan je podatak da je predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić bio više puta za govornicom nego svi odbornici iz redova Srpske napredne stranke. U analiziranom periodu, Jakšić je imao 44 obraćanja.
 
Jakšića sledi njegova partijska koleginica Snežana Mušicki (38 obraćanja), a potom i Bojan Radojević iz "NADA za Novi Sad - Novi DSS - POKS" (32 obraćanja), Božidar Protić iz "Socijalističke partije Srbije - Jedinstvena Srbija" (21 obraćanje). Ove odbornike slede Milorad Mirčić (SRS), Bojan Vulin (Pokret socijalista - SNS), Đula Kiš (Savez vojvođanskih Mađara), Sanja Draško (SNS)... 
 
 
Osim odbornika, pred skupštinskom govornicom našlo se devet članova Gradskog veća, a najviše Adrijana Mesarović i Zdravko Jelušić.
 
U analiziranom periodu obraćali su se i sadašnji gradonačelnik Milan Đurić, bivši gradonačelnik Miloš Vučević, pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović, trenutni zamenik gradonačelnika Igor Crnobarac.
 
Sa liste Aleksandra Vučića javilo se trinaestoro odbornika. Gotovo svi su reč imali jednom ili dvaput, dok prosek "izvlači" Bojan Vulin iz Pokreta socijalista. 
 
 
Ovaj odbornik nije karakterističan samo po tome što dolazi iz redova vladajuće koalicije, a vrlo je angažovan, već i po tome što je u više navrata postavljao odbornička pitanja, ukazujući na probleme u gradu.
 
Osim njega, iz vladajuće koalicije aktivan je i Božidar Protić iz Socijalističke partije Srbije, koji je za dve godine govorio 21 put. Iako bi ovo trebalo da bude pravilo koje bi, potencijalno, značilo i bolji grad, primeri odbornika Vulina i Protić su samo izuzetak.
 
Jakšić (SRS): Dobro se pripremamo za svaku sednicu 
 
Predsednik Odborničke grupe "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka" Đurađ Jakšić za 021.rs naglašava da je SRS, bez obzira na to što ima samo tri odbornika, "jedini glas naroda i razuma u Skupštini Novog Sada".
 
Prema analizi zapisnika sa sednica, uočljivo je da su svi odbornici SRS-a, odnosno Snežana Mušicki i Milorad Mirčić, imali su među najviše obraćanja pred skupštinskom govornicom.
 
"Naša odbornička grupa je i de facto i de jure jedina prava opozicija naprednjačkoj vlasti u Gradu Novom Sadu. Bez obzira da li je reč o Mirčiću, Mušicki ili meni, dobro se pripremamo za svaku sednicu i zaista svojski radimo taj posao za koji nas je narod delegirao", smatra Jakšić.
 
  
 
Naglašava i da su odbornici SRS pokrenuli veliki broj tema bilo kroz raspravu ili u formi odborničkog pitanja.
 
Radojević (Novi DSS): Opozicija mora mnogo više da se angažuje jer vladajuća koalicija to ne želi
 
Predsednik Odborničke grupe "Nada za Novi Sad - Novi DSS - POKS" Bojan Radojević za 021.rs navodi da odbornici vladajuće koalicije glasaju prema dogovoru i unapred se ne informišu po pitanju dnevnog reda, a posebno ne skupštinskog materijala.
 
"Većina odbornika vladajuće koalicije se ne priprema za sednice, ali ne mogu da kažem da je to specifično za ovaj mandat, tako je uvek bilo. Opozicija je ta koja mora da čita, mora mnogo više da se interesuje, mora mnogo više da izlazi pred govornicu. Dobro je što nam zapravo ostaje vremena da to radimo, ali nije u redu to što oni nisu zainteresovani", objašnjava on.
 
  
 
Dodaje da bi odbornicima vladajuće koalicije bilo i lakše da pređu skupštinski materijal jer ih ima dovoljno, te mogu da se podele po oblastima, ali da to ne rade.
 
"Njima je najjednostavnije da se oni ne javljaju, da mi pričamo i onda čekaju da istekne naše vreme i jednostavno se diskusija završi i oni glasaju. Dobro je što postoji direktan TV prenos i građani mogu da vide da se oni uoopšte ne trude da razmišljaju o našim predlozima. Pričamo u zid", kaže Radojević.
Iako je retko, priseća se on, dešavalo se da se pojedini odbornici angažuju i učestvuju u diskusiji, da ih isprovocira rasprava i da krene diskusija.
 
"U nekim slučajevima se dešavalo i da vladajuća koalicija odustane od nekih predloga, ali one suštinske stvari koje su namerili da proguraju, to i urade, bez obzira na kvalitet diskusije", objašnjava on.
 
 
Radojević dodaje i da je kvalitet rada odbornika bio bolji dok su se sednice održavale u Skupštini AP Vojvodine.
 
"Kvalitet rada je bio bolji tada, dok je Vučević bio gradonačelnik. Valjda su bili malo disciplinovaniji ovi iz vladajuće većine. Naravno, sve su oni progurali što je bilo njihovo, ali bilo je kulturno. Kako smo prešli u našu gradsku skupštinu, sedimo mnogo zbijenije, gradonačelnik se promenio i primećuje se da su odbornici većine malo nedisciplinovaniji. Tu je mnogo više dobacivanja i ometanja, tako da je pao nivo kulture", zaključuje on. 
  • Nemanja

    27.09.2023 12:47
    @Dag

    Dotična odbornica jedva zna da sriče slova. Što je najgore uvukla je i celu svoju porodicu u bavljenje naprednjačkom propagandom, pa sad čitavo jedno stado priglupih seoskih đilkoša zamišlja da se pita o Novom Sadu.
  • Vlada

    27.09.2023 12:42
    @Lela

    Stvarno treba da budeš ekstremno glup da misliš da je neko postao poslanik "svojim trudom", a glupi ljudi ne bi trebalo da komentarišu ozbiljne teme.
  • Lela

    26.09.2023 22:04
    @dag
    Čemu takav komentar? Zbog čega ljubomora sto je neko uspešniji od drugih? Ako je neko odbornik ili poslanik…nije tamo dospeo jer je loš nego svojim trudom. Vredjati nekoga je krajnje besmisleno. Svako neka zabode nos u svoje dvorište i neka se bavi svojim poslom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti