Komisija prihvatila predloge: Ove ulice na Adicama dobiće nazive, jedna od njih postaje Đurđevdanska

Nekoliko ulica na Adicama uskoro će dobiti nova imena, odlučili su članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta na danas održanoj sednici.
Komisija prihvatila predloge: Ove ulice na Adicama dobiće nazive, jedna od njih postaje Đurđevdanska
Foto: 021.rs

Članovi Komisije razmatrali su zahtev Republičkog geodetskog zavoda.

Prihvaćen je i predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada da se ulici Novoj 40 u Katastarskoj opštini Veternik da naziv Đurđevdanska ulica.
Đurđevdan je jedna od najčešćih slava kod pravoslavnih Srba i svehrišćanski praznik koji se proslava 6. maja, 23. aprila po starojulijanskom kalendaru, u spomen na jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, navodi se u saopštenju Komisije.
 
Komisija je prihvatila i predlog Istorijskog arhiva Grada Novog Sada kojim bi Nova ulica u Katastarskoj opštini Veternik dobila naziv po prof. dr Vojislavu Mariću.
 
Vojislav Marić je bio srpski matematičar i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti na Odeljenju za matematiku, fiziku i geo-nauke. Ostavio je značajan trag u oblasti matematičke analize, a mnogo je doprineo i u razvitku nastave i naučnog rada iz oblasti matematike na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon što mišljenje daju Nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, Skupština grada će raspravljati o prihvaćenim predlozima.

  • posmatrac

    05.10.2023 11:16
    ulica
    vrlo interesantno kome je to korisno.:)
  • ateista

    29.09.2023 13:26
    "Đurđevdan je jedna od najčešćih slava kod pravoslavnih Srba i svehrišćanski praznik koji se proslava 6. maja, 23. aprila po starojulijanskom kalendaru, u spomen na jednog od devet velikomučenika i prvih stradalnika za hrišćansku veru, navodi se u saopštenju Komisije."

    Utemeljeno na čemu?
    Isto kao da su ulicu nazvali Crvenkapina ili Snežane i sedam patuljaka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti