SPC odlikovala Igora Mirovića "za zalaganje na obnovi i izgradnji hramova, posebno u Vojvodini"

Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću, na osnovu odluke Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, uručen je u Sremskim Karlovcima Orden Svetog Save drugog stepena.
Kako je saopšteno iz Pokrajinske vlade, Miroviću je ovaj orden uručen "za višedecenijsko zalaganje i rad na obnovi i izgradnji hramova širom naše zemlje, posebno u Vojvodini".
Vladika sremski Vasilije, uručivši orden, istakao je Mirovićevu ljubav prema našem crkvenom, duhovnom i kulturnom nasleđu, njegovu predanost i veliki angažman na obnovi crkava i manastira ne samo u tri eparhije na severu naše zemlje, već svugde gde je to bilo potrebno i gde je do njega došao glas i molba za pomoć. 
Posebno je naglasio Mirovićevu ulogu u obnovi Patrijaršijskog dvora i Bogoslovije "Sveti Arsenije" u Sremskim Karlovcima.
 
"Igor Mirović, još od 1992. godine, kada je bio član Odbora za izgradnju Hrama prenosa moštiju Svetog Save na Bistrici u Novom Sadu, i sve do danas, kada nosi dostojanstvo ktitora Hrama rođenja Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, više decenija pomaže na sve načine crkvu, kao i obnovu još 15 hramova na teritoriji Eparhije sremske. Poslednjih godina i lično je angažovan na sveobuhvatnoj rekonstrukciji manastira Mala Remeta, a tokom 2005. i 2006. godine učestvovao je u izgradnji gostoprimnice u manastiru Kovilj u vreme kada je iguman bio patrijarh Porfirije", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da je veoma aktivan u radu zajednice i crkvenom životu u Sremskoj Kamenici, gde živi sa porodicom.
Igor Mirović prva je ličnost iz javnog života sa teritorije Vojvodine kojoj je uručen Orden Svetog Save još od 1985. godine, kada je ovo visoko crkveno odlikovanje ustanovljeno.
 
 
Ovom prilikom je Dragani Milošević, pokrajinskoj sekretarki za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, uručen Orden Majke Angeline, najviše priznanje Eparhije sremske.
  • Jovan

    03.10.2023 12:24
    Crkva = politička stranka sns
    I crkva se srozala zajedno sa politikom ove nesrećne vlasti koja je sve u državi srozala, kriminalizovala i uništila. Zadužila zemlju, obmanjuje gradjane, kupuje glasove i tako već više od jedne decenije. Patrijarhova majka i majka Vučića su sestre od tetke, tako da je jasna politika koju SPC vodi na čelu sa patrijarhom koji se više bavi politikom nego crkvom.
  • Isidara

    02.10.2023 14:34
    Neman smisla ni težine!
    Od 2011. godine, odlikovanja koja se dodeljuju u Srbiji, skoro da više i nemaju nikakvog smisla niti težinu. Tako da smo postali zemlja lakih političkih nagradjivanja onih koji ne bi trebali da budu nagradjeni, ali je politika zavladala i SPC pa se i crkveni ordeni i druge nagrade dodeljuju kao na pijaci.
  • Nemanja

    02.10.2023 11:13
    @Profa

    Realnost je da imate raspadnutu državu koju primitivna pohlepna sekta nezaustavljivo vuče na dno, sve uz podršku dvonoge tovarne živine poput tebe. Jel mi nešto promaklo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti