Lečenje urinarne inkontinencije magnetnom stolicom - sve što treba da znate

Problem o kom se malo priča, ali je zapravo vrlo čest je urinarna inkontinencija.

Prema nekim procenama, oko 20 odsto ljudi starijih od 40 godina se suočava sa ovim problemom.

Urinarna inkotinencija, odnosno nevoljno mokrenje, najčešće pogađa žene srednje životne dobi. 
O nevoljnom mokrenju se nažalost često ćuti, krišom se nosi rezervni donji veš, dnevni ulošci, pa čak i pelene. 
 
Prim.dr sci med. Dejan Ninčić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Poliklinike Eurolab kaže da se svakodnevno susreće sa pacijentkinjama koje imaju tegobe sa nevoljnim mokrenjem.
 
"Znam koliko je teško nositi breme naizgled naivnih, ali tako devastirajućih problema bilo kog tipa urinarne inkontinencije. Rešenje postoji – a to je bezbolno i efikasno lečenje urinarne inkontinencije primenom magnetne stolice", ističe dr Ninčić.
 
 
Ginekološka ordinacija Poliklinike Eurolab je prva i za sada jedina ordinacija u Novom Sadu koja je primenila savremena dostignuća i nove tehnologije u medicini i omogućila pacijentkinjama da se efikasno reše problema nevoljnog mokrenja primenom magnetne stolice.
 
Kao i obično, pre nego što dođemo do rešenja, moramo da pričamo o uzrocima.
 
Uzroci urinarne inkotinencije
 
Urinarna inkontinencija je svako nevoljno ispuštanje mokraće koje se ispoljava, ne samo kao medicinski, već i kao socijalni i higijenski problem, koji značajno narušava kvalitet života žene.
 
Slabost mišića karličnog dna je osnovni uzrok nekontrolisanog mokrenja koje se najčešće javlja kod žena posle 40. godine života, trudnica i porodilja. Tegobe se manifestuju kao potreba za hitnim mokrenjem (urgentna inkontinencija), nevoljnim umokravanjem prilikom fizičkog naprezanja, kašljanja, kijanja (stres inkontinencija) kao i njihova kombinacija. Takođe, slabost mišića karličnog dna je i vodeći uzrok spuštanja zidova vagine i spada materice, mokraćne bešike i završnog dela debelog creva, kao i seksualnih disfunkcija.
 
Kako smanjiti tegobe?
 
Verovatno ste čuli za Kegelove vežbe. Njih je davne 1948. godine prvi opisao nemački ginekolog Arnold Kegel. 
 
Reč je o vežbama mišića dna karlice. Najlakši način da naučite kako se vežbe pravilno izvode je tokom mokrenja, prekidanjem mlaza mokraće. Ako uspete da prekinete mlaz mokraće grčenjem mišića međunožja, onda ste na pravom putu. Upravo ti mišići koje ste upotrebili su mišići koji se moraju ojačati. Vežbe se potom rade van toaleta, svakodnevno, nekoliko puta tokom dana,
 
Kegelove vežbe mogu da smanje, ali ne i u potpunosti da izleče tegobe. Do pre samo nekoliko godina, operacija je bila jedini izlaz iz ove nimalo prijatne situacije, a ishodi su uvek bili neizvesni. 
 
Nova efikasna metoda lečenja - magnetna stolica
 
Dr Ninčić ističe da su danas na raspolaganju nove metode lečenja, poput magnetne stolice.
 
"Magnetna stolica radi na principu magnetne stimulacije mišića karličnog dna za lečenje urinarne inkontinencije i blažih oblika spada genitalnih organa primenom magnetne stolice", objašnjava dr Ninčić.
 
Navodi da jako magnetno polje jačine 1-5 Tesla stimuliše ciljano mišiće karličnog dna tako što uslovljava njihovo grčenje, a jačina kontrakcije je najmanje deset puta jača nego ona koja se postiže Kegelovim vežbama. Magnetno polje takođe povećava i prokrvljenost te regije, omogućavajući veći dotok kiseonika do mišića i njihovo brže i zdravo jačanje. Istovremeno se stimulišu i nervna vlakna mišića međice, mokraćne bešike i debelog creva, čime se utiče na poboljšavanje funkcije tih organa. 
 
"Kao rezultat, tegobe sa nevoljnim mokrenjem se značajno smanjuju u 98 odsto lečenih pacijentkinja, a u preko 80 odsto dolazi do potpunog izlečenja. Ovi rezultati su isti ili čak i bolji nego rezultati bilo koje do sada primenjivane operativne tehnike", kaže dr Ninčić iz Poliklinike Eurolab. 
 
Ova revolucionarna metoda primenjuje se unazad pet do deset godina kao standardna metoda lečenja nevoljnog mokrenja, a jedina magnetna stolica u Novom Sadu koristi se u Ginekološkoj ordinaciji Poliklinike Eurolab. 
 
Stručni tim ordinacije na čelu sa prim.dr Dejanom Ninčićem ima višegodišnje iskustvo u primeni ove efikasne metode u lečenju više desetina pacijentkinja koje se javljaju zbog problema sa nevoljnim mokrenjem. 
 
Više informacija može se dobiti na sajtu Poliklinike Eurolab OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti