Bez lokalnih izbora u Novom Sadu u decembru: Šta to znači za SNS i opoziciju?

Lokalnih izbora u Novom Sadu ove godine, 17. decembra, ipak neće biti, saznaje N1.
Bez lokalnih izbora u Novom Sadu u decembru: Šta to znači za SNS i opoziciju?
Foto: 021.rs
Kako je saznao N1 iz izvora iz vlasti, vanredni lokalni izbori 17. decembra biće održani u 66 gradova i opština.
 
Kako se može videti na spisku, među njima nisu Novi Sad, ni druge vojvođanske opštine. 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak da su "uslišeni zahtevi opozicije", te da će 17. decembra građani izlaziti na birališta za parlamentarne i pokrajinske izbore.
 
Ovo znači da će Novosađani svakako glasati na izborima 17. decembra, ali neće odlučivati o lokalnoj vlasti, već isključivo o republičkoj i pokrajinskoj vlasti.
O izborima u Novom Sadu se govori već neko vreme, ali bez konkretnih informacija o njihovoj mogućnosti.
 
Sam gradonačelnik Milan Đurić bio je tajanstven u vezi sa tim da li će podneti ostavku kako bi se održali izbori. Poručivao je da će javnost biti informisana o svemu.
 
Situacija u kojoj Novosađani izlaze na birališta, a ne odlučuju o gradskoj vlasti, može biti korisna vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.
 
Na ovaj način vladajuća partija moći će da se uveri u sopstveni rejting, ali i u snagu opozicionog bloka u Novom Sadu. 
 
Od poslednjih izbora u Novom Sadu je nastalo više gradskih odbora stranaka i pokreta koji su najavili svoj izlazak na izbore. 
 
Osim toga, analitičari su prethodno Novi Sad svrstavali među gradove u kojima opozicija ima šansu za uspeh na izborima.
 
Ujedno, ovo će biti i prvi ozbiljan test za gradonačelnika Milana Đurića kojim će se pokazati u kojoj meri je uspeo da popuni "stranačku prazninu" nakon odlaska decenijskog gradonačelnika Miloša Vučevića na ministarsku funkciju. 
 
Đurić je gradonačelnik Novog Sada nepunih godinu dana i dobar rezultat naprednjaka na republičkim i pokrajinskim izborima u vojvođanskoj prestonici mogao bi da znači i potvrdu Đurićeve kandidature za gradonačelničku funkciju na proleće 2024. godine, kada se održavaju redovni lokalni izbori.
 
Nasuprot tome, i iz lokalnog opozicionog tabora se čuje malo reči o izborima. Ukrupnjavanje i zajednički izlazak opozicionih snaga vidi se kao jedna od potreba za potencijalni uspeh. 
Šta je objavio N1?
 
Na spisku u koji je N1 imao uvid navedene su sve lokalne samouprave u kojima su gradonačelnici i predsednici opština podneli ostavke, čime je stvorena zakonska mogućnost da budu raspisani prevremeni izbori.
 
Da bi Vlada Srbije raspustila lokalnu skupštinu, neophodno je da u roku od mesec dana ne bude izabran novi gradonačelnik ili predsednik opštine.
 
Predsednik Narodne skupštine zatim dobija rok od dva meseca da raspiše izbore za odbornike, što može učiniti već prvog dana nakon stupanja na snagu odluke o raspuštanju lokalnog parlamenta. Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proći manje od 45 ni više od 60 dana, što je vreme ostavljeno za izbornu kampanju.
 
Na listi gradova u kojima će se birati nova vlast su: Smederevo, Kraljevo, Leskovac, Velika Plana, Ćuprija, Prokuplje, Ljubovija, Lebane, Vlasotince, Petrovac na Mlavi, Vranje, Vladimirci, Kučevo, Golubac, Priboj, Šabac, Žabari, Dimitrovgrad, Doljevac, Paraćin, Sokobanja, Osečina, Požega, Loznica, Veliko Gradište, Bogatić, Blace, Ub, Žitorađa, Mali Zvornik, Merošina, Medveđa, Gadžin Han, Rekovac, Trstenik, Aleksandrovac, Brus, Trgovište, Žagubica, Varvarin, Malo Crniće, Kruševac, Vladičin Han, Pirot, Knić, Topola, Rača, Koceljeva, Batočina, Kuršumlija, Prijepolje, Lapovo, Kragujevac, Ćićevac, Despotovac, Ljig, Ražanj, Crna Trava, Babušnica, Bojnik, Krupanj, Novi Pazar, Vranjska Banja, Bela Palanka, Lajkovac i Beograd.

Komentari 37

  • Lala

    14.10.2023 14:46
    Nema izbora zbog bogaćenja
    Zna se zašto izbora u NS neće biti, da se završe velike investicije i opravda uzet novac u kešu od strane funkcionera sns.Ništa nije slučajno, a boji se sns rezultata izbora u sns, da im se veliki poslovi ne poremete.
  • Коле

    14.10.2023 14:42
    Таман посла избори
    Таман посла да имамо изборе у Новом Саду па да изгубимо тако добру и квалитетну градску власт, а посебно врлог градоначелника, таквог стручњака и такво велико име град Нови Сад никад више неће имати.
  • Ulver

    14.10.2023 08:25
    Zna se
    zna se da gube izbore u ns zato ne smeju na iste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti