Više od 76 miliona za obnovu crkve i stare škole u Sremskoj Kamenici

Restauracija i sanacija Crkve Presvete Bogorodice u Sremskoj Kamenici, kao i zgrade stare škole u porti, koštaće više od 76 miliona dinara.
Obnova sakralnog i pratećeg objekta iz 18. veka, u dvorištu u Karađorđevoj ulici, koji se nalazi pod zaštitom kao spomenik kulture od 1949. godine, ugovorena je nakon dva tendera koje je sproveo Zavod za zaštitu spomenika kulture.
Prvi tender se odnosio na obnovu same crkve i iznosi 49,9 miliona dinara. Posao je dodeljen ponuđaču koji se jedini javio, po ceni koja je tek nešto niža od procenjene.
 
Radi se o firmi "Ornament-investinženjering", koja će obaviti veći deo posla, dok će oko tri odsto radova izvesti firme "Ninković company", "Dekorat" i "Gramar", sve iz Beograda. Rok za izvođenje radova je 120 radnih dana.
Drugi tender obuhvata konzervatorsko-restauratorske radove na obnovi prve srpske narodne škole koja se nalazi u porti crkve.
 
Ovaj posao je dodeljen istim firmama, koje su ponudile cenu tek nešto nižu od procenjene. Tako da će "Ornament-investinženjering" obaviti veći deo posla, dok će oko dva odsto radova izvesti "Ninković company" i "Gramar". Rok za radove na školi takođe iznosi 120 dana.
 
Sami ovi radovi će koštati 26,2 miliona dinara.
 
Crkva je obnavljana šezdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Od stare škole ostali su samo temelji, ali je pre nekoliko godina objekat renoviran tako da izgleda kao nekadašnja zgrada. 
  • Knezens

    17.10.2023 20:11
    To ruglo koje trenutno stoji u porti nema nikakve veze sa prvom srpskom školom.
    Ta je porušena devedesetih i napravljena ova "sta"rija" i "lepša".
  • Komšija

    17.10.2023 16:36
    @limanac IV

    Znači nisi skoro bio do Uspenske crkve...
  • limanac IV

    17.10.2023 13:26
    Sveti Parking
    Obišao sam dosta verskih objekata po svetu i u Srbiji,ovo je jedina crkva u kojoj sam bio a da ima parking u porti!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti