Akcija "26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena" danas u Novom Sadu

Danas, 16. oktobra, na Trgu slobode će se održati akcija "26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena".
Akcija "26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena" danas u Novom Sadu
Foto: 021.rs

Na okupljanje pozivaju aktivistkinje i građanke Novog Sada okupljene u grupi "Žene za promene" koja je nastala u okviru protesta "Novi Sad protiv nasilja", sa ciljem da iznova ukažu na epidemijske razmere nasilja nad ženama u Srbiji i na obeshrabrujuću nesposobnost države i njenih institucija da zločince i zločine zaustave.

"Žene za promene" pozvale su na okupljanje nakon što je juče objavljena vest o još jednoj ubijenoj ženi, 26. ove godine.

Poslednji u nizu femicida desio se u Paraćinu, kada je sedamdesetjednogodišnju ženu ubio njen suprug. 
 
"U ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena a brutalnost i okolnosti događaja svaku od nas vode do samo jednog pitanja: 'Koja od nas je sledeća?'. Od muškog nasilja svakoga dana stradaju supruge, bivše supruge, partnerke i bivše partnerke, majke, ćerke, sestre, rođake. Najnebezbedniji prostor za nas postao je naš dom. Najveća pretnja našem životu,zdravlju i integritetu je muši član porodice, upravo onaj koji bi za nas trebalo da bude izvor poverenja, podrške i sigurnosti", navodi se u saopštenju grupe žena.
 
"Žene za promene" dodaju da je "u korenu zla sa kojim smo suočene promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se širi iz samog vrha države i medija".
 
"Da bismo spasile živote žena i devojčica, mi, građanke i aktivistkinje zahtevamo da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni nacionalni prioritet i najhitniji posao države! Da delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, pravovremeno i efikasno. Da nam se garantuje bezbednost u našem domu, na radom mestu i u javnom prostoru! Sveopšte poricanje razmera našeg problema mora prestati. Sistem zakazuje svakoga dana i žene stradaju! Mi hoćemo život bez nasilja i straha od nasilja", zaključuje se u saopštenju ove grupe.
Početak akcije je zakazan za 17.30h.
  • Porazavajuce

    16.10.2023 20:29
    Obratite pažnju na zene koje nisu zrtve svoje porodice ,vec drugih,zivot im je poslje nasilja pakao.Sta su dali sebi pravo da tuku zene, majke,sestre,komšinice bake.Ova brojka je strasna.Zasto su stradale?
  • nije mi jasno

    16.10.2023 15:11
    Za 26 ubijenih zena 26 minuta cutanja? Trebalo bi da 26 sati a ne minuta, i to vristanja, 26 dana vike i buke, 26 meseci ako treba masovne javne histerije kao oblika performansa da ovo drustvo na vas obrati paznju.
    Mislite li da je tih 26 zena tisine imalo za zivota? Mislite da su bile tihe kad su ih tukli i ubijali? Mislite da tisinom donosite pravdu i odajete neki omaz njima? Tisinom?

    Minute cutanja dobile su od onih koji su trebali da im ukazu pomoc. Oni su cutali na njihove jecaje. I vi im dajete tisinu opet.

    Razumem akciju proisteklu iz zelje da se na ovaj, nedovoljno je reci problem, obrati paznja, ali zbog tisine je njihova sudbina bila takva... Da je samo bilo buke kada je trebalo...
  • Alex

    16.10.2023 13:48
    Tuga
    Što reči....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti