Akcija "26 minuta ćutnje za 26 ubijenih žena" održana na Trgu slobode: Institucije se prave mrtve

Aktivistkinje okupljene oko neformalne organizacije "Žene za promene", održale su večeras na Trgu slobode performans posvećen 26. femicidu u ovoj godini.
Na spomeniku Svetozaru Miletiću, oko kojeg su aktivistkinje bile okupljene, postavljen je transparent s parolom "Stop nasilju nad ženama", a ista parola bila im je ispisana i po šakama.
Nakon 26 minuta tišine, po minut za svaku od žrtava, akcija je završena.
Maja Vasić iz pokreta Bravo rekla je da je ovim performansom poslata poruka ljudima iz institucija, koje se prave mrtve, da se dozovu pameti.
 
"Pričam o tri institucije koje su bitne u lancu nasilja nad ženama - policija, centri za socijalni rad i sudstvo. Mi imamo relativno dobar zakon koji se, nažalost, zbog polumrtvih institucija ne primenjuje", navela je ona.
 
Vasić je ocenila i da zbog toga svake godine imamo jezive brojke, faktički "epidemiju femicida".
 
 
"Žene za promene" su upozorile da u ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena.
 
"U ovoj godini svedočimo dramatičnom porastu broja ubistava žena, a brutalnost i okolnosti događaja svaku od nas vode do samo jednog pitanja: 'Koja od nas je sledeća?'. Od muškog nasilja svakoga dana stradaju supruge, bivše supruge, partnerke i bivše partnerke, majke, ćerke, sestre, rođake. Najnebezbedniji prostor za nas postao je naš dom. Najveća pretnja našem životu,zdravlju i integritetu je muši član porodice, upravo onaj koji bi za nas trebalo da bude izvor poverenja, podrške i sigurnosti", navodi se u saopštenju grupe žena.
 
"Žene za promene" dodaju da je "u korenu zla sa kojim smo suočene promocija nasilnih obrazaca ponašanja među dečacima i muškarcima, kontinuirana militarizacija društva i konstantno nasilje koje se širi iz samog vrha države i medija".
 
"Da bismo spasile živote žena i devojčica, mi, građanke i aktivistkinje zahtevamo da zaštita od nasilja u porodici i partnerskim odnosima postane stvarni nacionalni prioritet i najhitniji posao države. Da delovanje policije, socijalnih službi i pravosuđa bude koordinirano, pravovremeno i efikasno", navodi se u saopštenju ove grupe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti