Pokrajinska vlada: Novac za sređivanje škola, prečišćavanje voda, javno osvetljenje, sanaciju...

Pokrajinska vlada danas je donela odluke o finansiranju poslova do kraja godine, vrednih više od milijardu dinara.
Tako se izdvaja novac za finansiranje izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vrdniku. Od ukupno 890 miliona dinara, koliko je procenjeno da ovaj posao košta, Pokrajina je u ovoj godini za prvu fazu radova izdvojila 350 miliona dinara.
Da će izgradnja prečistača početi ove godine predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je pre skoro godinu dana.
Biće finansirana i rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje bunarske vode za vodosnabdevanje Beočina i okolnih naselja sa izradom, opremanjem i povezivanjem bunara. Projekat je vredan 600 miliona dinara, a za ovu godinu obezbeđeno je 300 miliona dinara iz pokrajinskog budžeta.
 
Kako je Opština Beočin saopštila u aprilu, planirano je da ovaj posao finansira Pokrajina, ali preko Uprave za kapitalna ulaganja.
 
Na današnjoj sednici je doneta i odluka da se izdvoji novac za rekonstrukciju Osnovne škole "Feješ Klara" u Kikindi, kao i za dogradnju i adaptaciju objekta Osnovne škole "Slobodan Bajić Paja" u Pećincima.
 
Procenjena vrednost radova na obnovi OŠ "Feješ Klara" je 400 miliona dinara, a u 2023. godini Pokrajinska vlada je obezbedila 150 miliona.
 
Objekat površine preko 2.000 kvadrata nalazi se u gradskom jezgru Kikinde, koje je odlukom Vlade Srbije proglašeno za prostornu kulturno-istorijsku celinu.
 
"Feješ Klara" jedna je od dve najstarije škole u Kikindi i osnovana je 1812. godine, kao Parohijalna narodna škola. S obzirom na to da se broj učenika konstantno povećavao, 1893. godine je počela izgradnja nove zgrade, koja je zbog svoje arhitektonske vrednosti pod zaštitom države.
 
U školi se nastava odvija na srpskom i mađarskom jeziku.
 
Projekat dogradnje OŠ "Slobodan Bajić Paja" u Pećincima procenjen je na 440 miliona dinara, a za radove u 2023. godini obezbeđeno je 200 miliona dinara.
Postojeći jednospratni objekat površine 1.351 kvadrata i fiskulturna sala od 442 kvadrata u novoprojektovanom rešenju posmatraju se kao jedinstven objekat sa tri funkcionalne celine.
 
Doneta je i odluka da se obezbedi novac za završetak izgradnje sportske hale u Starim Banovcima, a ukupna procenjena vrednost radova je 380 miliona dinara, od čega je u 2023. izdvojeno 250 miliona.
 
Projektom su predviđeni završni arhitektonsko-građevinski i instalaterski radovi, izgradnja interne saobraćajnice, parkinga, pešačkih staza i platoa, kao i parterno uređenje.
 
Sportska hala u Starim Banovcima projektovana je kao multifunkcionalna dvorana namenjena za održavanje sportskih i drugih manifestacija, sa površinom od gotovo 3.000 kvadratnih metara i 1.360 sedećih mesta.
 
Za rekonstrukciju javnog osvetljenja naselja Bocke u Sremskoj Kamenici izdvojeno je 70,2 miliona dinara, a novac je usmeren Gradu Novom Sadu.
 
Pokrajinska vlada je izdvojila i ukupno 6,7 miliona dinara za sanaciju štete od nevremena na zgradi Narodne biblioteke "Branislav Nušić" u Novom Kneževcu i krova na Srpskom domu "Sveti Sava" u Šidu.
  • Borko

    18.10.2023 14:38
    Antifašizam
    Hulje sns da plate da podmite da ostanu i dalje da srozavaju ovaj narod ne uzimajte od njih nikad se drugi svetaki rat ne bi zavrsio da je bilo saradnje sa fasistima
  • 9

    18.10.2023 14:08
    Vuna bato
    Što su krali krali su . Sada bulumenta kradikalska mora malo da maže oči sendvičarima i agitatorima okupatora kako se (u)laže u infrastrukturu u kojoj će nam biti bolje . Jedan od njihovih vođa svojevremeno je rekao "malo morgen" ,a sadašnji šef igra baš po tom rečniku . Zato će i dobiti glas ali malo morgen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.