VIDEO, FOTO: Nacistički simboli na prostorijama pokreta "Bravo", samo nekoliko metara od Sinagoge

Na ulazu u pasaž Jevrejske 15, nedaleko od Sinagoge u Novom Sadu, na tablama Građanskog pokreta Bravo, nepoznate osobe ispisale su neonacističke simbole, saznaje 021.rs.
VIDEO, FOTO: Nacistički simboli na prostorijama pokreta "Bravo", samo nekoliko metara od Sinagoge
Foto: 021.rs
Crnim sprejom je prekrečen naziv "Bravo", dok su pored njega nacrtani simboli "svastike" i "keltskog krsta", koji su simboli neonacističkih pokreta.
O ovom događaju obaveštena je novosadska policija, koja je uzela izjave od predstavnika pokreta, a obavljen je i uviđaj.
Član pokreta Bravo Brajan Brković za 021.rs navodi da su ispisivanje ovih neonacističkih grafita primetili oko 16.30 časova, kada su njihovi članovi došli do prostorija.
 
"Vandalizaciju tabli i pasaža ispred naših prostorija, koje su nedaleko od Sinagoge primetili smo danas popodne. Potpuno je jasno ko stoji iza ovih nacrtanih simbola, jer su to simboli nacista i fašista. Policija je obaveštena o tome šta se desilo i odmah se pojavila. Mi samo možemo da pretpostavimo da iza svega stoje pripadnici neonacističkih pokreta i sličnih organizacija iz Novog Sada", navodi Brković.
 
 
Prema njegovim rečima, smatraju da je ovo još jedan u nizu napada na antifašiste u Novom Sadu i mesta gde se baštine antifašističke tekovine. Podseća da ih je u poslednjih godinu dana bilo barem deset koji su poznati javnosti.
 
 
"Ovo se dešava jer su te organizacije našle utočište u Novom Sadu i mogu da se razvijaju zbog slabog ili nikakvog odgovora tužilaštva i policije, ali i prećutnog odobravanja gradonačelnika Milana Đurića i vlasti, jer je po našem stavu nedelovanje povodom ovakvih tema isto kao saučesništvo i kolaboracija. Pozivamo policiju i tužilaštvo da obavljaju svoj posao kako ne bismo morali sami sebe da branimo. U slučaju napada na nas, koji se zalažemo za antifašizam, mi se nećemo braniti drugim oružjem, već onako kako su se uvek borili antifašisti Novog Sada", napominje Braković.
 
Bravo dodaje i da je važno da se poštuju ustav i zakoni i da se organizacije koje propagiraju fašizam i nacizam zabrane, a njihovi članovi zakonski sankcionišu, zbog širenja ideja na kojima su nastali najveći zločini počinjeni nad Novosađanima.
  • @GradjaninX

    04.02.2024 20:43
    ne znas ili polu znas
    Postoje pankeri i levih i desnih shvatanja isto kao i skinsi, red skins, naci skins, regge skinsi isto postoje, kao i crnci skinsi. Tako da kad nekom pricas o necemu prvo dobro proveri! Oi!
  • Koga to

    19.10.2023 06:40
    Cudi?
    Reprizirajte sve reci mrznje upucene sa tv stanica Jevrejima, kako mocnim americkim, tako i cionistima, iluminatima, Hazarima... Ovde se veoma dugo neguje ta mrznja i zavera!
    A sa druge strane, postoje Srpkinje i Srbi koji decenijama nose nevidljive zute trake i na kojima se dobro izvezbala i mrznja i opredeljenje vladajuce zlokobne vecine u Srbiji!
  • @gradjaninX

    18.10.2023 23:39
    neznanje i poluznanje su zlo
    Fasizam je mnogo siri pojam od nacizma a i od Musolinija i Hitlera...i prilicno je jasno i znacenje i razlika.
    A pankeri sigurno ne crtaju nacisticke simbole, s obzirom da su prirodni neprijatelji skinsa (koji se upravo tim bave)...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti