FOTO: Laureatima dodeljene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje na Dan oslobođenja Novog Sada

Oktobarske nagrade i Novembarske povelje dodeljene su danas na svečanom prijemu u Gradskoj kući.
FOTO: Laureatima dodeljene Oktobarske nagrade i Novembarske povelje na Dan oslobođenja Novog Sada
Foto: 021.rs
Gradska prizanja su dodeljena na Dan oslobođenja grada od fašizma 23. oktobara 1944. godine, kao i povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.
Ovogodišnji dobitnici Oktobarske nagrade su sekretar Crvenog krsta Novog Sada dr Dragan Lazić, bivša direktorka Gimnazije "Isidora Sekulić" profesorka matematike mr Ružica Vukobratović i Novosadski sajam. 
 
Novembarska povelja za 2023. godinu je pripala protojereju stavroforu Branku Ćurčinu, književniku mr Nenadu Šaponji i Osnovnoj školi "Vuk Karadžić". 
Dr Draganu Laziću nagrada je dodeljena za rezultate ostvarene u višedecenijskom humanitarnom radu, kao životno opredeljenje za pružanje pomoći i podsticanje svih koji dele ideale za dobročinstvo.
 
Mr Ružici Vukobratović nagrada je dodeljena za izuzetne rezultate ostvarene u profesionalnom radu u Gimnaziji "Isidora Sekulić", na unapređenju obrazovno-vaspitnog rada, uvođenju savremenih tehnologija i uspostavljanju i razvoju međunarodne saradnje u cilju održivog razvoja školstva.
 
Novosadskom sajmu nagrada je dodeljena za izuzetne rezultate u radu i dostignuća ostvarena u oblasti privrede organizacijom sajamskih, kongresnih i stručnih manifestacija, na kojima se, tokom sto godina postojanja, susreću znanje i iskustvo. Nagradu je primio direktor sajma Nikola Lovrić.
 
 
Književniku mr Nenadu Šaponji Novembarska povelja je dodeljena za ostvarenja u oblasti književnog stvaralaštva i rezultate rada u savremenoj srpskoj poeziji i izdavaštvu. 
 
Protojereju stavroforu Branku Ćurčinu povelja je pripala za višedecenijsku posvećenost svešteničkom pozivu i davanje izuzetnog doprinosa izgradnji i održavanju verskih objekata, radu sa mladima i obolelim od bolesti zavisnosti, kao i osvetljavanju istorije delova Novog Sada.
 
Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" povelja je dodeljena za izuzetne rezultate postignute u oblasti prosvete i dostignuća u obrazovno-vaspitnom radu, povodom 111 godina od osnivanja. Nagradu je primila direktorka Zorica Zeljković.
 
Svi nagrađeni su pored plaketa dobili i po 130.000 dinara. 
 
Priznanja su nagrađenima uručili predsednica Skupštine grada Jelena Marinković Radomirović i gradonačelnik Milan Đurić. 
Ceo događaj je protekao skromno uz kratke protokolarne govore, izvođenje dve muzičke numere i potom koktel, tako da je sve bilo gotovo za dvadesetak minuta. 
 
"Na današnji dan sećamo se oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu. Ta sloboda plaćena je životima više od 5.000 sugrađana, a nakon toga grad je ostao sa jedva 40.000 građana. Datum 23. oktobar je dan u kom se slavi sloboda i uručuje Oktobarska nagrada za doprinose naših sugrađana Novom Sadu. Siguran sam u to da je Novi Sad grad kojim bi se naši preci ponosili. Danas imamo mogućnost da nagradimo naše laureate koji su doprineli da naš grad bude bolji, lepši i snažniji", naveo je Đurić.
 
Dodeli priznanja su prisustvovali predstavnici gradskih institucija, pojedinih pokrajinskih i republičkih organa, kao i vojske, policije i verskih zajednica. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti