Besplatni zdravstveni pregledi u Markatoru povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke

Besplatni zdravstveni pregledi i savetovanja biće organizovani danas, 24. oktobra u Merkatoru, a povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke.
Besplatni zdravstveni pregledi u Markatoru povodom Svetskog dana borbe protiv raka dojke
Foto: Pixabay
Ovu akciju organizuju Preventivni centar Doma zdravlja "Novi Sad" i Gradska uprava za zdravstvo
Od od 9 do 12 časova biće organizovane sledeće aktivnosti:
 
- edukacija žena za samopregled dojki na torzo simulatoru,
- saveti o riziko-faktorima,
- kontrola šećera iz kapi krvi,
- kontrola visine krvnog pritiska i pulsa,
- izračunavanje BMI
Rak dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena u Srbiji. Svake godine oko 4.000 žena oboli, a 1.600 umre od ove bolesti. Jedna od osam žena tokom svog života oboli od raka dojke. 
 
Skrining podrazumeva pregled na izgled zdravih žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, kojim se mogu otkriti rane promene u tkivu dojke, kada je efikasno lečenje moguće. 
 
Mamografija predstavlja rendgenski pregled za otkrivanje promena u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. Ukoliko se rak dojke otkrije u ranoj fazi, veća je šansa za izlečenje primenom manjih hirurških intervencija, oporavak je brži, a kvalitet života je bolji nego kod žena kod kojih se bolest otkrije u kasnijim fazama. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti