U Skupštini Vojvodine održana komemoracija povodom smrti Ištvana Pastora

U Skupštini Vojvodine održana je komemorativna sednica povodom smrti Ištvana Pastora, lidera SVM i predsednika Skupštine Vojvodine.
U Skupštini Vojvodine održana komemoracija povodom smrti Ištvana Pastora
Foto: 021.rs
Govorom su se od njega oprostili potpredsednik Skupštine Vojvodine Damir Zobenica, predsednik Pokrajnske vlade Igor Mirović i predsednik pokrajinske poslaničke grupe SVM-a Bojan Bagi.
Ištvan Pastor biće u 14 časova sahranjen na Bajskom groblju u Subotici.
Komemoraciji u Skupštini Vojvodine prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije kao i predstavnici Skupštine Republike Srpske.
 
Pedsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je Pastor bio dosledan prijatelj koji je doprineo i verovao u pomirenje Srba i Mađara.
 
"Umesto da danas zajedno kao i prethodnih osam godina pripremamo odluke za poslednju sednicu saziva, činićemo to samo naizgled bez njega", rekao je Mirović.
 
Istakao je da je Pastor bio cenjen i poštovan od srpskog i mađarskog naroda. "Borio se za vrednosti i u njih je verovao. Bio je uporni i brižni zastupnik Mađara u Vojvodini koji stvara mostove. Ako budućnost budemo gradili po meri dela koje je on ostavio, često ćemo se podsećati njegovih vizija", rekao je Mirović.
 
U Skupšini Vojvodine otvorena je Knjiga žalosti.
 
"Na moju molbu, od njega će se govorom oprostiti mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Republike Aleksandar Vučić, Hunor Kelemen, predsednik Demokratskog saveza Mađara u Rumuniji (DSMR) u ime mađarske zajednice van matične države i Balint Juhas predsednik Izvršnog odbora SVM-a u ime stranke. Hvala im!", objavio je sin Ištvana Pastora, Balint Pastor na svom Fejsbuk nalogu.
 
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor preminuo je 30. oktobra u 68. godini.
 
Bio je predsednik Skupštine AP Vojvodine u tri mandata, od 2012. godine do danas. Odlikovan je Sretenjskim ordenom Prvog stepena Republike Srbije, kao i državnim ordenom za zasluge Republike Mađarske.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti