Povratak Njilaša: Nekadašnji pokrajinski sekretar postao zamenik ombudsmana u Vojvodini

Nekadašnji pokrajinski sekretar za obrazovanje, a dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu pravde Mihalj Njilaš imenovan je za zamenika Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana za prava manjina.
Povratak Njilaša: Nekadašnji pokrajinski sekretar postao zamenik ombudsmana u Vojvodini
Foto: 021.rs
Njilaš dolazi na mesto dosadašnjeg zamenika za prava nacionalnih manjina Oros Janoša, kome je istekao mandat. 
 
Mihalj Njilaš bio je pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice od 2014. do 2020. godine. Potom je prešao da radi u Ministarstvu pravde kao državni sekretar.
"Mihalj Njilaš ima dugogodišnje stručno iskustvo stečeno u vršenju sudijske funkcije, advokaturi i organima uprave. Bogato stručno iskustvo, a posebno iskustvo stečeno u obavljanju poslova potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara, te državnog sekretara u Ministarstvu pravde od značaja je za obavljanje poslova Pokrajinskog zaštitnika građana - ombudsmana. Stručni kvaliteti, odgovornost i savesnost od velikog su značaja za obavljanje dužnosti zamenika pokrajinske zaštitnice građana - ombudsmanke", navodi se u predlogu imenovanja koji potpisuje ombudsmanka Dragana Ćorić.
 
Zamenici ombudsmana se biraju na period od šest godina.

Ista osoba može najviše dva puta uzastopno da bude birana na ovu funkciju.
O Njilašu je 021.rs pisao godinama unazad, najpre prateći različita dešavanja u prosveti.
 
Protiv njega je subotička policija 2018. godine podnela krivičnu prijavu zbog saobraćajne nesreće 28. decembra 2017. godine, a pošto je Njilaš sumnjičen da je službenim automobilom usmrtio 69-godišnjeg pešaka u Bikovu kod Subotice. 
 
Njilaš se teretio za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, ali je krivična prijava ubrzo odbačena jer nisu postojali osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, rečeno je tada za 021.rs u Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici.
 
Njilaš je aprila 2021. godine doživeo saobraćajnu nezgodu u Mađarskoj. On se automobilom survao u kanal dubok tri metra u blizini mesta Kočer, preneo je tada portal Slobodni Mađar so pisanje medija iz Mađarske.
Njilaš je rođen 1962. godine u Oromu, u Opštini Kanjiža. Kao diplomirani pravnik 1985. godine počeo je da radi u fabrici nameštaja u Subotici, gde je bio i direktor Sektora za opšte i pravne poslove.
 
Nakon položenog pravosudnog ispita 1990. godine izabran je za sudiju Opštinskog suda u Kanjiži. Sudio je po parničnim predmetima do 1993. godine, kada je otvorio advokatsku kancelariju koju je vodio do 2008. godine.
 
Funkciju predsednika Opštine Kanjiža obavljao je od 2008. do 2014. godine kada je u AP Vojvodina izabran za potpredsednika Pokrajinske vlade i pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Na tom mestu bio je do 2020. godine. 
 
Bio je član Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti, konsultativnog tela Saveta Evrope sa sedištem u Strazburu. 
 
Član je Saveza vojvođanskih Mađara od 2008. od 2013. godine i član Predsedništva stranke.
 
Oženjen je i ima troje dece.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Nick

    06.11.2023 16:44
    (kolega iz drugog organa)
    Janoš Oros, divan čovek, sjajan kolega, gospodin! Mislim da će faliti zaposlenima na toj poziciji.
  • ZoKi

    06.11.2023 16:27
    Koliko vidim po CV-ju, mislim da bi više odgovarao negde u domenu saobraćaja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti