Konačno se sanira fasada oronule kasarne u Vojvode Bojovića: Grad izdvaja 12 miliona za radove

Oronula fasada kasarne u Ulici vojvode Bojovića konačno će biti sanirana. Grad Novi Sad odlučio je da izdvoji 12 miliona dinara preko programa zaštite kulturnih dobara.
Konačno se sanira fasada oronule kasarne u Vojvode Bojovića: Grad izdvaja 12 miliona za radove
Foto: 021.rs
"Ovaj izuzetno vredan vojni objekat, usled dugogodišnjeg neodržavanja, dospeo je u izuzetno loše stanje. Ovo se najviše ogleda na krovu objekta kao i na fasadama koje predstavljaju opasnost kako za korisnike tako i za pešake u ovom izuzetno prometnom delu grada (naročito ulična fasada u Vojvode Bojovića)", navodi se u dopuni programa sprovođenja mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima i dobrima koja uživaju prethodnu zaštitu u Novom Sadu.
 
Sanacija fasade obuhvata nekoliko koraka.

U planu je zamena oštećenih i degradiranih elemenata fasade, oštećene limarije u prizemnom delu, kao i sanacija i zamena prozora i vrata u prizemlju objekta. 
Radovima je obuhvaćena i demontaža i izrada nove limarije (olučnih vertikala), kao i izrada novih okapnica i podrumskih kapaka od pocinkovanog lima.
 
O ovom potezu oglasio se i gradonačelnik Milan Đurić, koji je naveo da je kasarna u Vojvode Bojovića važan svedok graditeljskog nasleđa javnih objekata u Novom Sadu.
"Kasarna čuva sećanje i na brojna pogubljenja pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta kao i na masovno ubijanje civilnog stanovništva tokom Pogroma u januaru 1942. godine", poručio je Đurić.
 
O nebrizi o kasarni 021.rs je pisao proteklih godina u više navrata - naročito pošto je objekat inspekcija i obezbeđivala zbog oronuća fasade i opasnosti po život.
 
I 021.rs, kao i građani koji žive u okolini, u više navrata su obaveštavali nadležne državne službe o stanju zgrade, ali je reakcija izostajala.

Čak je i gradska vlast urgirala kod Ministarstva odbrane da se konačno izdvoji novac za sanaciju kasarne, ali su i ta pisma ignorisana.
Kasarna u Vojvode Bojovića je pod prethodnom zaštitom kao spomenik kulture, a značajan je i kao spomen obeležje za streljane antifašiste u Drugom svetskom ratu i kao mesto stradanja Novosađana u raciji 1942. godine.
  
Prema gradskim urbanističkim planovima, kasarna u Vojvode Bojovića trebalo bi da bude očuvana kao mesto spomenika za stradale u Drugom svetskom ratu, a objekti bi služili za kulturno-turističke sadržaje.

U delu ovog objekta danas žive takozvane vojne izbeglice, odnosno nekadašnji pripadnici Jugoslovenske narodne armije koji su po početku ratova devedesetih raseljeni iz gradova u kojima su službovali.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Miko

    08.11.2023 07:24
    Miko
    Sve to mi placamo!!! Ako je Kasarna Vojska neka plati a ko Vojsku placa…Gradjani!!! Kako god da okrenes i obrnes uvek po dzepu Gradjana!!! @F tacan komentar i sa takvim Sistemom se mora zavrsiti zauvek! Svaki Objekat Spomenik i sl.mora odrzavati sam sebe…tada bi i ponuda bila kvalitetnija!!! Dok sada imamo lezi lebu da te jedem jer Gradjani placaju!!!
  • Baba

    07.11.2023 20:22
    Nemoguce
    Pa zar nije zapustanja i ruiniranje zgrade kasarne bilo upravo zato da se "opravda" njeno rusenje, a onda bi se zemljiste dalo Galensu ili Dodiku?
  • Ralle

    07.11.2023 20:01
    A "Arcibald Rajs" Najlepsa kasarna'ukras grada...kad ce doci na red..propada ubrzano

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti