FTN ostao bez dozvole za kontrolu vozila: Inspektori otkrili propuste, fakultet uložio žalbu

Agencija za bezbednost saobraćaja oduzela je Katedri za motore i vozila Fakulteta tehničkih nauka ovlašćenje za izdavanje potvrda o ispravnosti vozila zbog otkrivenih nezakonitosti.
FTN ostao bez dozvole za kontrolu vozila: Inspektori otkrili propuste, fakultet uložio žalbu
Foto: 021.rs
Merni uređaji kojima je istekao rok pre godinu dana, ispitivanja vozila van sedišta laboratorije u drugoj firmi, sumnje na falsifikovanje proizvođačkih nalepnica, kontradiktorne informacije o vozilima puštenim u vožnju i činjenica da su zaposleni na fakultetu morali da budu svesni šta rade, deo su rešenja koje je Agencija za bezbednost saobraćaja dostavila Katedri za motore i vozila sa Departmana za mehanizaciju i konstruktivno mašinstvo FTN-a.
 
Ovim rešenjem se, konkretno, oduzima ovlašćenje Laboratoriji za ispitivanje, merenje i izdavanje potvrda o ispravnosti uređaja i opreme za pogon vozila na tečni gas. Tu dozvolu Fakultet je imao od 2013. godine, a van snage su stavljena i sva dopunska rešenja izdata laboratoriji u međuvremenu.
 
Na Fakultetu tehničkih nauka za 021.rs kažu da su se žalili na ovo rešenje, te da se ovim povodom dalje neće oglašavati.
 
"Protiv predmetnog rešenja, kojim se oduzima ovlašćenje za ispitivanje, merenje i izdavanje potvrda o ispravnosti uređaja i opreme za pogon vozila na tečni naftni gas i odgovarajućih dopunskih rešenja, podneta je žalba. Do okončanja žalbenog postupka nećemo izdavati dalja saopštenja", navode sa fakulteta.
Niz propusta
 
"Navedenoj organizaciji je ukinuto ovlašćenje 24. oktobra 2023. godine za poslove ispitivanja vozila i izdavanje potvrda o ispravnosti uređaja i opreme za pogon vozila na gas. Osnovni razlozi za ukidanje ovlašćenja su u utvrđenoj neispunjenosti uslova propisanih u Pravilniku o ispitivanju vozila", navode za 021.rs u Agenciji za bezbednost saobraćaja.
 
Naša redakcija imala je uvid u rešenje u kojem je pojašnjeno kako je tročlana komisija ABS ustanovila da se laboratorija na FTN-u bavi poslovima na način koji krši propise u vezi sa ispitivanjem vozila.
 
ABS je krajem februara otpočela proveru ispunjenosti uslova na FTN-u u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju vozila. Nalaz je sačinjen sredinom juna ove godine i u njemu je konstatovan niz problema.
Tako je za dve nagazne vage za merenje osovinskih opterećenja istekao rok za etaloniranje, što znači da su ovi merni uređaji prilikom ispitivanja korišćeni neetalonirani, bez sigurnosti da ispravno mere i da ne prave velika odstupanja. Za obe vage period etaloniranja je bio mart prošle godine, što je navedeno i na nalepnicama. Međutim, obe vage bile su svakog dana u upotrebi tokom ispitivanja.
 
"Donosilac ovog rešenja polazi od činjenice da su predmetni merni uređaji za koje je istekao period etaloniranja bili poznati odgovornim licima, odnosno nisu mogli ostati nepoznati s obzirom na to da se radi o transparentnim oznakama na samom uređaju, vidljivim licima koja svakodnevno obavljaju kontrolisanje vozila", navode inspektori.
 
Inspektori ABS kontrolisali su i uvezena polovna vozila, kada su ustanovili da se ispitivanje nije radilo na ovlašćenim ispitnim mestima laboratorije već na potpuno drugoj adresi, u Subotici. Tako je Agenciji poslat pozitivan izveštaj o ispitivanom vozilu, da bi se naknadnom proverom utvrdilo da vozilo nije homologovano o čemu je sačinjena krivična prijava i istraga je u toku o falsifikatu proizvođačke nalepnice.
 
Oni napominju da je u drugom predmetu, ABS-u dostavljen pozitivan izveštaj o ispitivanju uvezenog polovnog vozila sa pogrešnim podacima o masi vozila, spremnog za vožnju. U ovom izveštaju navodi se da je vozilo teško 1,8 tona, a u inostranoj saobraćajnoj dozvoli upisano je 1,9 tona težine vozila. Agencija je u martu insistirala da se merenje ponovi i vozilo je poslato drugoj organizaciji, koja je dobila treću verziju - 1,7 tona težine.
 
U svom izjašnjavanju na sve ove nepravilnosti, direktor Departmana za mehanizaciju i konstruktivno mašinstvo naveo je da mu je "užasno žao i srami se činjenice da se jedan od njegovih radnika osmelio i ušao na prostor ispitnog mesta AMSS, pregledao vozilo i izdao pozitivan izveštaj". Navodi i da o tome nije ništa znao, te da "ni u najgorem ludilu" ne bi dopustio da njegov radnik ode na ispitno mesto.
Agencija smatra da su izjašnjenja subjektivna i u cilju da se opravda nesavesno i nepropisno postupanje, "usmerenog ka izbegavanju odgovornosti". Zato je i konačan zaključak da je laboratorija za motore i vozila FTN postupala nepropisno i nesavesno, suprotno zakonu, zbog čega im je dozvola i oduzeta.
 
Na pitanje 021.rs da li će biti mera protiv pojedinačnih osoba za koje se utvrdila odgovornost, u Agenciji za bezbednost saobraćaja navode da takve mere nisu propisane Pravilnikom o ispitivanju vozila. Na pitanje da li je Agencija drugom pravnom licu sada poverila ove poslove, nadležni kažu da takve organizacije već postoje i imaju važeće dozvole.
 
"Rešenja kojim se ovlašćuju pravna lica za poslove ispitivanja vozila su izdavana od februara 2013. godine. Na današnji dan, osam pravnih lica ima ovlašćenje za poslove ispitivanja vozila", objašnjavaju u Agenciji za bezbednost saobraćaja za 021.rs.
 
Portal 021.rs nominovan je za najbolji informativni sajt u regionu. Za 021.rs možete da glasate na OVOM LINKU.
  • Неша

    10.11.2023 13:05
    Ускоро ће једини имати овлашћења за то АМСС.
    Реално приватна фирма са огромним овлашћењима и огромним приходом.
  • Logičar

    09.11.2023 17:38
    Komentar na komentar
    Da je na FTN kadar SNS-a ne bi mu bilo oduzeto ovlašćenje za ispitivanje vozila, kao što nije za gore stvari oduzeto ni drugim ovlašćenim organizacijama iza kojih stoje pojedine političke partije ili politički moćnici.
  • Mirko

    09.11.2023 09:10
    Butulija
    Amss..amss..amss...sve treba pretvoriti samo u amss..ne samo vozila,sve treba oni da rade..amss

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti