Mirović kum na obeležavanju 230 godina Karlovačke bogoslovije: SPC je najvažnija za opstanak Srba

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je Srpska pravoslavna crkva (SPC) "bila i ostala najvažnija za opstanak, državnost i identitet Srba".
"Među konstantama na kojima je, kroz njegovu burnu i teškim iskušenjima prepunu istoriju, bila zasnovana borba za opstanak, identitet i državnost našeg naroda, naša SPC svakako je bila i ostala najvažnija", rekao je Mirović na obeležavanju 230 godina postojanja Karlovačke bogoslovije u Sremskim Karlovcima.
Mirović, koji je bio kum ovogodišnje svečanosti, istakao je da je u uspešnom ostvarivanju te uloge SPC, od presudnog značaja bilo osnivanje obrazovnih ustanova u mitropolijskom sedištu Sremskim Karlovcima.
"Tu je osnovana prva gimnazija u celokupnom srpskom narodu i prva škola za obrazovanje pravoslavnih sveštenika u Habzburškoj monarhiji – škole koja danas nosi ime Svetog Arsenija Sremca, koji je na arhiepiskopskom tronu zamenio svog velikog učitelja, prvog srpskog arhiepiskopa i utemeljitelja naše crkve i države Svetog Savu", kazao je Mirović.
 
Dodao je da je iz školskih klupa te bogoslovije, nastale zaslugom "mudrog" mitropolita karlovačkog Stefana Stratimirovića, izašle su od 1794. godine do danas, hiljade mladih sveštenika.
 
Svečanoj akademiji prisustvovali su sremski vladika SPC Vasilije, mitropolit Makedonske pravoslavne crkve Josif, rektor Srpske pravoslavne Bogoslovije Svetog Arsenija protojerej-stavrofor Jovan Milanović, predstavnici Vlade Srbije, članovi Pokrajinske vlade, učenici Karlovačke bogoslovije i njihovi profesori, ktitori i drugi ugledni gosti.
  • Сремац

    11.11.2023 19:47
    СРАМ ВАС БИЛО
    Честитам 230 година постојања овако значајног училишта Срба свима који су завршили или се образују у Карловачкој богословији.Вама који пишете глупости,које немају везе са овим јубилејом желим више бистрине ума и мање мржње.
  • Vlada

    11.11.2023 15:10
    @@Rasa sa salasa

    Znaš neki drugu profitnu organizaciju koja se ovde sektaši od naših para?
  • @Rasa sa salasa

    11.11.2023 14:12
    Što bi rekli Englezi: "Good for You". Kad već imate takvo nasledje zašto se i posle 150 godina zamlaćujete sa tom SPC? Hteli bi i druge da usrećite? SPC spečava da sve bude kako bi vi voleli?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.